Kikinda: Privatizacija javnog prostora - Zabrana za opoziciju 1ONI MOGU: Nedavna konvencija SPS u Kulturnom centru - Foto: SPS Kikinda

Nakon što je Socijalistička partija Srbije sve sa Ivicom Dačićem na čelu održala konvenciju u sali Kulturnog centra Kikinda, posve je jasno da je vlast privatizovala javni prostor, dok su za opoziciju i sve koji kritički govore o vlasti sale javnih ustanova – zabranjena zona.

Pre dve nedelje odbori Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke nisu mogli da iznajme salu nijedne ustanove i bili su prinuđeni da po izuzetno hladmom vremenu predstavljanje liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ održe na Gradskom trgu.

U Narodnom pozorištu im je rečeno da u tom termine imaju probe za predstavu, što je, proverili smo tog dana, bio samo izgovor za negativan odgovor, u Kulturnom centru su članici SSP-a Tanji Bogaroški rekli da ne iznajmljuju sale za političke skupove, a i u Kulturno-umetničkom društvu „Eđšeg“ nisu bili radi da prime opoziciju u svoj prostor.

O tome je javnost izvestila nositeljka liste Marinika Tepić, a naprednjaci ne samo što su onemogućili kandidate na izborima da se predstave u gradskom prostoru, već optužili opoziciju da laže i već po običaju vređali i nipodaštavali političke konkurente.

Tako je čuveni naprednjački jurišnik, Vladimir Đukanović napisao na svom Tviter profilu da nositeljka opozicione liste laže i priložio naslovnu stranu Kikindskih, na kojoj je najavljen skup opozicije na Gradskom trgu.

– Evo kako Marinika laže. Dakle, još su u petak najavili da će imati skup na Trgu u Kikindi u ponedeljak. Ipak, to nije sprečilo Mariniku da izmisli kako im je zabranjena sala u Kikindi. Neverovatni lažovi – napisao je Đukanović.

Ali, fakti ga demantuju, pošto su negativni odgovori iz javnih ustanova kikindskim odborima opozicionih stranaka stigli pre zaključenja Kikindskih i već tada se znalo da će njihov predizborni skup biti održan na Trgu, ispred zgrade bivšeg SDK-a.

A na Đuku se nadovezao kikindski naprednjak Ninoslav Čujić, koji je skrajnut nakon odlaska Pavla Markova sa funkcije gradonačelnika u leto 2020. godine i nije više davao izjave u ime kikindskog odbora SNS-a, a sada je krenuo da se ponovo dokazuje i čini se da je blizu „stare forme“.

„Ispred čega? SDK? Otkud sala u SDK koju su vam ‘zabranili’? Lažeš kvočko, lažeš – obratio se na Tviteru Mariniki Tepić rehabilitovani Čujić i još se zapitao „što jadni ne izađoše na sred trga, ispred fontane, i pokazaše svu snagu i silu koja će da smeni Vučića’.“

Tako je u Kikindi već šesta godina – vladajući naprednjaci pod raznim izgovorima ne dozvoljavaju opozicionim strankama da iznajme sale kulturnih ustanova, a pod zabranom su i nepodobna udruženja građana i mediji, koji su pre dolaska SNS-a na vlast u tim prostorima organizovali tribine na razne društvene i političke teme.

A naprednjaci, naravno, koriste iste te sale za svoje političke promocije: nedavno je u Narodnom pozorištu održan skup SNS-a, na kojem su govorili novopečeni potpredsednik stranke Aleksandar Šapić i okružni partijski koordinator Srđan Kružević, a prošle nedelje je, kao što smo pomenuli, i SPS dobio salu KCK-a za svoju predizbornu konvenciju.

Zbog takvog rigidnog stava naprednjaka, a i njihove već dokazane spremnosti da se svete neposlušnima, i privatnici zaziru da iznajme prostor za održavanje političkih tribina, tako da su svi koji su na bilo koji način kritični prema vlasti osuđeni da svoje tribine i skupove organizuju na ulici ili po manjim ugostiteljskim objektima, kao što je bio slučaj pre neko veče, kada je ekipa Njuz-neta gostovala u klubu „Rakija bar“.

Kada dodamo da kikindski naprednjaci kontrolišu manje-više sve lokalne medije, osim nedeljnika Kikindske, i da u tim medijima informacija o opozicionim predizbornim aktivnostima nema, a uz to, jedina lokalna televizija TV Kikinda (eks Rubin) i nedeljnik „Nove kikindske novine“ permanentno vode kampanju protiv opozicije, onda je jasno u koliko su ravnopravni uslovi i koliko će biti fer i pošteni i predstojeći izbori.

Bogaroški: Dvostruki aršini

– Lično sam išla da predam zahtev za izdavanje sale za konvenciju koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije – Marinika Tepić. Direktorica Kulturnog centra objasnila mi je da oni ne praktikuju izdavanje sale političkim strankama. Očigledno je da postoje dvostruki aršini i da u ovom gradu nismo svi isti. Prvo poluvreme nas čeka 3. aprila, izađimo svi masovno na izbore, drugo poluvreme i finiš biće 2024. godine na lokalnim izborima kada ćemo im pokazati da je Kikinda malo i naša – napisala je Tanja Bogaroški iz Stranke slobode i pravde nakon što je SPS održao konvenciju u Kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari