Kitarović: Bilo pokušaja da se spreči Vučićeva poseta 1Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Žao mi je što su neki želeli osujetiti posetu predsednika Srbije Hrvatskoj.

Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posete, kaže u velikom intervjuu Globusu predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kojoj ovih dana počinje četvrta godina mandata na Pantovčaku.

Kako prenosi Jutarnji list na svom sajtu, predsednica smatra da u srpskom predsedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

– Poseta predsednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u nameri da postignemo iskorak. Odgađali smo ga, čekali bolje okruženje, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to preseći. Svesno sam preuzela politički rizik, ali savest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države, kaže predsednica.

No priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posete, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija.

– To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova poseta pripremana je mesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto – rekla je Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari