Ko izvlači kuglice u žrebu za brojeve na izbornom listiću predsedničkih kandidata? 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Budući da je vladajuća koalicija odustala od ideje da se redni broj kandidata na listiću za predsedničke izbore određuje na osnovu redosleda proglašenja kandidatura, neće biti trke da se što pre prikupe i predaju potpisi za predsedničke kandidate kako bi se zauzelo što bolje mesto na izbornom listiću.

U Zakonu o izboru predsednika ostalo je da se redni broj kandidata na listiću određuje žrebom koji obavlja Republička izborna komisija a u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Iako je vlast imala nameru da tako ne bude, jer je izmenama Zakona o izboru predsednika posle međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije izostavljen žreb, ipak je prihvaćen amandman samostalnog poslanika Vladana Glišića pa će se redosled kandidata određivati kao i do sad, žrebom.

Danas je odlazeći predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao predsedničke izbore i počeli su da teku rokovi.

Prema članu 17 Zakona, Republička izborna komisija donosi odluku kojom utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike i objavljuje je u „Službenom glasniku Republike Srbije“ najkasnije 15 dana pre dana glasanja.

„Kandidature za predsednika proglašavaju se po redosledu kojim su podneti predlozi kandidata ispunili uslove za proglašenje“, piše u članu 17.

„Redosled kandidata na listi kandidata za izbor predsednika utvrđuje se žrebomu prisustvu predstavnika predlagača kandidata“, navodi se u zakonu, i dodaje da postupak sprovođenja žreba utvrđuje RIK.

„Protiv rezultata žreba nije dozvoljen prigovor, već se rezultat žreba može pobijati prigovorom protiv odluke o utvrđivanju liste kandidata za izbor predsednika Republike“, propisuje zakon.

Takođe piše da se redosled kandidata na glasačkom listiću određuje prema redosledu utvrđenom na listi kandidata za izbor predsednika Republike, a protiv odluke o utvrđivanju liste kandidata za izbor predsednika predlagač proglašenog kandidata može podneti prigovor RIK u roku od 48 časova od objavljivanja te odluke na veb-prezentaciji.

Podsetimo, poslednji predsednički izbori održani su 2. aprila 2017. godine i na njima je lider SNS Ačleksandar Vučić, kao kandidat vladajuće koalicije, bio šesti na glasačkom listiću. Tada su naprednjaci sa koalicionim partnerima već prvog dana prikupili i predali blizu 60.000 potpisa podrške birača.

Ove godine tako neće biti jer je Vučić zakazao sednicu Predsedništva za 7. marta kada bi tek trebalo da bude doneta odluka o predsedničkom kandidatu naprednjaka.

Ako tada bude doneta ta odluka, postoji mogućnost da će već sutradan 8. marta potpisi za kandidaturu biti predati RIK.

Na prošlim predsedničkim izborima žrebom je odlučeno da od 11 kandidata, broj jedan na listiću bude Saša Janković, kandidat grupe građana „Za Srbiju bez straha“, drugi je bio Vuk Jeremić, kandidat grupe građana „Moramo bolje“, treći Miroslav Parović, kandidat Narodnog slobodaraskog pokreta, četvrti Saša Radulović, kandidat „Dosta je bilo“, peti Luka Maksimović, predlog grupe građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako, zatim pod brojem šest Aleksandar Vučić, kandidat vladajuće koalicije, sedmi Boško Obradović, kandidat Srpskog pokreta Dveri, osmi Vojislav Šešelj, ispred Srpske radikalne stranke, deveti Aleksandar Popović, kandidat Demokratske stranke Srbije, deseti Milan Stamatović, kandidat grupe građana „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović- i poslednji jedanaesti na listiću Nenad Čanak, ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Žrebanje je bilo tako da se iz jednog providnog bubnja izvlačila kuglica u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a posle toga se iz drugog providnog bubnja izvačio list na kome je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari