Aleksandar Jerković - Odbornik od kog može zavisiti nova SNS vlast, a koji poziva Nestorovića na razgovore 1foto: Printscreen/RTS

Aleksandar Jerković, novoizabrani odbornik u Skupštini grada Beograda sa liste „Mi – Glas iz naroda“, već neko vreme figurira kao potencijalni preletač, neko ko bi mogao da pruži podršku formiranju beogradske većine na čelu sa naprednjakom Aleksandrom Šapićem i tako spreči ponovni izlazak građana na birališta. Svojim sinoćnjim saopštenjem pokazao je ono o čemu se u političkim krugovima spekuliše – da sa saborcima okupljenim oko doktora Nestorovića ne deli odluku o neulaska u postizborne koalicije.

Naime, Jerković je, nakon višenedeljne medijske apstinencije, sinoć poslao medijima saopštenje u kome poziva „MI – Glas iz naroda“ na sastanak kako bi „razmenili stavove, ne samo po pitanju odluka koje se tiču beogradskih izbora, već i o aktuelnim dešavanjima na Kosmetu, kao i o nastavku buduće saradnje“.

Pokret „MI“ je odluku o postizbornim koalicijima već doneo, rekavši da u njih ne žele ni na jednom nivou, a odluku su doneli osnivači ove grupacije. Jerković pak nije među njima, a spekulacije političke čaršije da među njima postoje travice pomenuto saopštenje samo je potvrdilo. Jerković, koji je na beogradskim izborima bio nosilac liste „MI – Glas iz naroda“, ovu grupu danas naziva „koalicionim partnerima“.

Jerković je duže vreme predsednik udruženja građana „Nema nazad – Iza je Srbija“. U ovoj kampanji pokret čiji je predsednik nije predstavljan kao koalicioni partner pokreta „MI“, te je sinoćno saopštenje dodatno zbunilo javnost koja delom već ionako začuđenja izbornih uspehom parlamentarne i beogradske liste „MI“.

Suštinski Jerković saopštenjem šalje poruku da ga odluke koje je su osnivači doneli ne obavezuju, ali da ipak biva „dobre volje“ i želi sa njima da prvo proba da dogovori dalje korake.

Ko je Jerković, i otkud sad „Nema nazad – Iza je Srbija“ u celoj priči?

Nosilac beogradske liste „MI – Glas iz naroda“ i sada odbornik u Skupštini grada, bio je i njihov kandidat za gradonačelnika. Tokom izbornog predstavlja u Danasovoj predizbornoj emisiji „STAV“ govoreći o Beogradu vodi, naveo je da se „dete rodilo i valja ga ljuljati“, ali da bi fer bilo da dadžbine onih koji žive u ovom naselju bude barem nekoliko desetina puta veće u odnosu na one koji žive u ostalim delovima grada, a da novac bude iskorišćen za povećanje životnog standarda upravo drugih delova grada.

Naveo je da aktuelna gradska vlast, ali ni one prethodne, nema nikakvu viziju razvoja Beograda, da se treba osloniti na šinska vozila, bicikle i druga prevozna sredstva koja ne zauzimaju puno mesta, kako bi se smanjile gradske gužve.

Aleksandar Jerković bio je poslanik u prošlom sazivu Narodne Skupštine, izabran sa liste koalicije NADA, koju su činili, Nova demokratska stranka Srbije, Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI), što predstavlja frakciju Pokreta obnove Kraljevine Srbije koje se povela za Vojislavom Mihailovićem i Bunjevci građani Srbije, stranka bunjevačke nacionalne manjine, više od 20 udruženja i pokreta.

Nosilac liste na parlamentarnim izborima u aprilu 2022. godine bio je general Božidar Delić, koji je u tom trenutku predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“ (ovaj naziv dolazi od slogana 549. motorizovane brigade, čiji je Delić bio ratni komandant). On je bio i Delićev dugogodišnji saradnik, još iz vremena kada je pokojni general bio deo srpskih radikala.

Kako je Delić preminuo u avgustu 2022. godine, njegov mandat dobija upravo Jerković. Zanimljivo je da su se i Jerković i Delić našli na kvoti upravo pomenute bunjevačke manjinske stranke.

Aleksandar Jerković - Odbornik od kog može zavisiti nova SNS vlast, a koji poziva Nestorovića na razgovore 2
General Božidar Delić; Foto: Beta/Emil Vaš

Jerković se ne zadržava dugo u koaliciji NADA, biva isključen iz poslaničkog kluba zbog „rijaliti politike“.

„Obzirom na kršenje elementarnih principa saradnje i partnerskih odnosa od strane Jerkovića, kao i zbog toga što poslanička grupa nije kompatabilna sa njegovim načinom delovanja u kojem političku scenu pretvara u rijaliti šou, odlučili smo da ovaj poslanik nastavi samostalno svoje delovanje, odnosno da bude isključen iz naše poslaničke grupe“, rekli su tada iz poslaničkog kluba NADA za Danas.

I kako to obično biva u srpskoj politici, Jerković ni njima nije ostao dužan. Za politiku predsednika NDSS-a Miloša Jovanovića rekao je da je zbunjuća, u različitim medijskim nastupima govorio da je saradnik Aleksandra Vučića, da „sve snažnije hvali, a sve tiše kritikuje“ režim. U autorskom tekstu objavljenom na našem portalu Jovanovića je nazvao i „Vučićevim Pinokiom“.

Svoj poslanički aganžman nastavio je kao samostalni poslanik, a malu zastupljenost na sednicama Skupštine, uslovljeno upravo time što nije deo niti jednog poslaničkog kluba, nadomešćivao širokim predstavljanjem na društvenim mrežama, pre svega na mreži „TikTok„. Tiktokove je snimao i u skupštinskim hodnicama, ali popularnost je stekao pre svega snimcima u kojima se raspravlja sa komunalnim milicajcima i temom nad temama za svakog motorizovanog Beograđanina – parkingom.

Viralan je postao video u kom se Jerković, tad još član koalicije NADA, raspravlja s pripadnicima Komunalne milicije u novembru 2021. godine. Kako je istakao time je „razotkrio bahatost komunalaca“ i „reketiranje“ time što se isprva nije predstavio komunalcima koji su mu dali da potpiše svoj prekršaj na šalteru, a onda je rekao „Ja sam poslanik“, pa su ga pustili da uđe u stanicu.

Marta prošle godine saopštio je da je napadnut je na Košutnjaku, a MUP je identifikovao, priveo i obavio razgovore sa svim učesnicima događaja u kome su učestvovali poslanik Jerković i još tri osobe, a svi oni su u policijskoj stanici iznosili međusobne optužbe. Šta se dalje dešava sa tim slučajem, nije poznato javnosti.

Nakon svega Jerković je rekao da se i dalje oseća ugroženim, jer, po njegovoj priči, u napadu je učestvovalo sedam osoba, a privedene su tri. Pokazao je i jednu ogrebotinu, a u Urgentnom su mu ustanovljene lakše telesne povrede.

Kada je proevropski deo parlamentarnih stranaka, nakon dva masovna ubistva u Duboni i Malom Orašju i beogradskoj osmoletki „Vladimir Ribnikar“ , uzeo da organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, Jerković se našao na čelu kolone, držeći šetalicu.

Aleksandar Jerković - Odbornik od kog može zavisiti nova SNS vlast, a koji poziva Nestorovića na razgovore 3
Jerković skroz levo na protestu; foto Miroslav Dragojević

Na jednom od protesta, onom koji je usledio dan nakon Vučićevog mitinga „Srbija nade“ 26. maja, Jerković je bio vinovnik još jednog incidenta. Tada je, želeći da se uključi u direktan program N1 televizije, ometao rad reportera ove kuće. I sve naravno snimao za TikTok.

Šta će dalje Jerković?

Pred njim su tri put, da se povinuje odluci „MI – Glas iz naroda“, što iz saopštenje ne deluje realno, ili da krene putem saradnje sa naprednjacima ili pak proevropske opozicije i koalicije NADA, iz koje je bio isključen.

Sam Nestorović govorio je da se njihovim odbornicima za saradnju s vlašću nude šestocifreni iznosi, a da li će Jerković biti upravo jedan od onih koji će SNS-u omogućiti da zadrži beogradske vlast, znaćemo narednih dana, a možda ćemo saznati i preko njegovog TikTok profila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari