Ko je bio Božidar Delić: Komandant koji je dva puta napuštao SRS, pamte ga i po suzama u holu Skupštine 1Foto: Beta/Emil Vaš

General u penziji Božidar Delić, koji je preminuo nakon duge i teške bolesti, u ovom sazivu Skupštine Srbije izabran je za potpredsednika.

Delić je na izborima 3. aprila bio nosilac liste koalicije DSS-POKS, kao predsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, ostao je upamćen po tome što je dva puta napuštao SRS, a protiv njega su nedavno podnete i tri krivične prijave za ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Kao najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, načelnik štaba 549. motorizovane brigade Vojske Jugosloavije Božidar Delić stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.

Sa KiM povukli su se nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, što je, kako je sam Delić više puta isticao, teško palo mnogim vojnicima i dobrovoljcima ove brigade.

U delu javnosti zbog bitke na Paštriku brigada je dobila orden narodnog heroja, a kao herojsku je posmatrao i deo javnosti.

Penzionisan je, kako je isticao, nezakonito, 2005. godine u 49. godini. U aktuelnom sazivu Skupštine našao se na mestu potpredsednika Skupštine, na predlog koalicije NADA, čiji su deo, uz Delićev pokret, Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Ime Delićevog pokreta je slogan brigade čiji je komandant bio „Nema nazad – Iza je Srbija“. U javnosti je često isticao da je ponosan na vojnike i dobrovoljce ove brigade.

Pre koalicije NADA bio je deo pokreta „Ljubav Vera Nada“, koji je nakon izlaska iz SRS osnovao sa Nemanjom Šarovićem. Iz radikala je izlazio dva puta, prvi put zajedno sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Ostalo je zapamćeno da je po objavi odlaska iz radikala u skupštinskom holu pred mikrofonom i kamerama zaplakao. Tada je izjavio da se kao radikal rodio i da će kao radikal umreti, da je spreman da život da za Vojislava Šešelja, ali da između Srbije i Šešelja bira Srbiju.

Nakon neslaganja sa rukovodstvom SNS, 2011. vraća se u radikale, a 2016. ponovo biva biran za narodnog poslanika. Šešelja je ovaj drugi izlazak iz SRS naročito pogodio, te je ovom generalu posvetio knjigu pogrdnog naziva.

Božidar Delić je rođen 1956. godine u Petrovcu, kod Đakovice. Živi u Beogradu i ima tri ćerke.

 

Protiv  Delića,  udruženje za ratne zločine „Đakovica 98-99“ podnelo je 16. avgusta  Specijalnom tužilaštvu Kosova tri krivične prijave za ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Iz ovog udruženja rekli su da veruju da će Delić „pasti u ruke Haga“, te da imaju stotine svedočenja koja će, po njihovom mišljenju, aktuelnog potpredsednika Skupštine dovesti do haškog suda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari