Ko je Besnik Bisljimi, zaustavljen nadomak Beograda 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Na putu za Beograd zaustavljen je Besnik Bisljimi, kako javljaju mediji, prvi zamenik premijera Kosova Aljbina Kurtija, zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog. On je takođe prvi potpredsednik pokreta Samoopredeljenje, a prethodno je bio ministar finansija i član parlamenta.

Prema dostupnoj biografiji na Internetu, Besnik Bisljimi (rođen 19. maja 1971.) je kosovski Albanac, ekonomista, akademik i političar.

Bisljimi je studirao makroekonomsku analizu na Sveučilištu u Zagrebu, diplomirao 1994.

Doktorirao je na univerzitetu u Frajbergu sa specijalizacijom iz fiskalne politike i tranzicije u tržišnu ekonomiju.

Bio je Fulbrajtov stipendista na Političkim naukama na Univerzitetu Džordžija u Atlanti, gde je završio postdoktorske studije o fiskalnoj decentralizaciji zemalja u razvoju.

Bisljimi je šest godina radio kao asistent za makroekonomiju i javne finansije na Univerzitetu u Frajbergu.

Takođe je podržao Univerzitet u Prištini sa projektima finansiranim od Pakta za stabilnost, nemačkog DAAD-a i VUS Austria, bio je savetnik za fiskalnu politiku UNDP CBF projekta, savetnik na nekoliko GTZ projekata i FAO stručnjak za fiskalnu politiku.

Pored toga, radio je kao konsultant i menadžer projekta za različite institucije.

Od 2004. godine Bislimi je član fakulteta na RIT Kosovo (bivši Američki univerzitet na Kosovu), gde predaje makroekonomiju, fiskalnu politiku, monetarnu analizu i politiku, ekonomiju prirodnih resursa i mikroekonomiju.

Takođe je predavao je honorarno u Makedoniji.

Ko je Besnik Bisljimi, zaustavljen nadomak Beograda 2
foto: Vojin Radovanović

Na parlamentarnim izborima 2014. godine, Bisllimi je izabran u Skupštinu Kosova, predstavljajući pokret Samoopredeljenje (Vetevendosje), i služio je kao predsednik odbora za nadzor javnih finansija.

U junu 2016. podneo je ostavku na funkciju Skupštine. Bio je ministar finansija u prvoj Kurtijevi vladi 2020. godine, a vratio se kao prvi potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog u drugoj Kurtijevi vladi u martu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari