Stomatolog koji je nosio uniformu OVK: Šta znamo o Dželjaju Svečlji, ministru kosovske policije 1Dželjaj Svećla, ministar kosovske policije. Foto:Danas

„Kosovo će biti pravna država, ravnopravnih građana, gde će jednakost i prosperitet biti zagarantovani za sve… Bilo koji incidenti ne mogu da ugroze vladavinu prava na Kosovu“, rekao je posle teških incidenata u Banjskoj ministar kosovske policije Dželjaj Svečlja (53).

U jednoj od prvih izjava nakon onoga što se desilo na severu Kosova Svečlja je naveo da je „inspiracija, podrška i nalog za ovo krivično delo poteklo od bivšeg ministra propagande u vreme Slobodana Miloševića, Aleksandra Vučića. Srbija je izvršila genocid na Kosovu. Srbija, na čelu sa Vučićem, ne samo da ne prihvata ovu činjenicu, već veliča ratne zločince. Dokaz njenog nepromenjenog stava je i samo planiranje čina bacanja bombe“.

U albanskim krugovima na Kosovu Dželjaj Svečlja je poznat kao odani saradnik premijera Aljbina Kurtija sa kojim se poznaje još iz studentskih dana. Studije stomatologije započeo je u Prištini, a fakultet je okončao u Tirani. Od osnivanja član je Političke partije „Samoopredeljenje“.

Jedan je od organizatora studentskih demonstracija 1990.godine protiv državnih snaga bezbednosti tadašnje SRJ u Prištini kada je i „overio“ svoje prijateljstvo sa Kurtijem. Od tada počinje aktivno da se bavi politikom i pridružuje se pokretu za nezavisnost Kosova. Postaje jedan od ključnih ljudi u Nezavisnoj studentskoj uniji Univerziteta u Prištini. Nakon formiranja Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) oblači uniformu i učestvuje u borbama od 1998.godine.

Slovi za radikalnog borca za kosovsku nezavisnost, a takve stavove iznosio je i kao poslanik u parlamentu. Bio je i zamenik ministra spoljnih poslova i vršilac dužnosti šefa diplomatije.

Otuda u zavisnosti od aktuelne situacije ume da svoju retoriku prilagodi kako bi uspeo da pridobije predstavnike međunarodne zajednice za politiku Kurtijevog kabineta čiji je član.

Albanci će vam za aktuelnog ministra policije reći da „uživa u vanrednim situacijama i da tada ne propušta priliku da se obruši na aktuelnu vlast u Beogradu“. Takve su njegove česte izjave sa zahtevom da se „Civilna zaštita proglasi terorističkom organizacijom“. Kada ublaži retoriku nasilja koristi da „pozove Srbe na integraciju u kosovske institucije“.

Dželjaj Svečlja odavno je beli stomatološki mantil zamenio najpre uniformom OVK, a potom i onom policijskom. Na kvarne zube odavno je zaboravio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari