Ko je odgovoran za rat u Ukrajini – suprotstavljena viđenja građana Srbije i EU

Ostavite komentar


  1. Rezultati ispitivanja su ogledalo narativa koji se provodi u medijima,kako na zapadu tako i kod nas.Da je obrnut narataiv i rezultati bi bilu obtnuti.Ništa novo.

  2. Uz Hepi, Pink i putinoide koji tamo gostuju moze se zakljuciti da je Ukrajina napala Rusiju, a da ce njenim stopama i druge evropske drzave!

  3. I ovih 10% u EU sto misle da je NATO odgovoran za rat su Srbi gastarbajteri. Licemerno je traziti ulaza u EU (zbog materijanog blagostanja) a ne deliti Evropske vrednosti.

  4. Ne verujem u to istrazivanje. Deluje mi kao naruceno od strane vlasti i njene tajne „sluzbe“. Rezultat po volji vladaoca i njegove klike.

  5. Ko je odgovoran? Ko je odgovoran? Pa onaj ko je izvršio agresiju, onaj ko ubija ljude, žene, decu, stare, mlade, onaj ko razara život jedne države, onaj kome ništa nije sveto, onaj ko jedne ljude zove braćom, a onda ih ubija i uništava sve pred sobom i nadam se, onaj kome će se to sve stostruko vratiti! Ako mene pitate, ovde se prave moralne i civilizacijske razlike među ljudima. Nije više bitno da li si Srbin, Hrvat, Amerikanac, Rus , Kinez, ako si protiv agresije Rusije, onda smo isti, i normalni, i ljudi, a ako podržavaš agresiju, onda smo nedodirljive tačke spajanja!

  6. Logično je da građani zemalja članica Nato pakta krive Rusiju za sukob u Ukrajini. Pogotovo što se u Evropi i SAD-u godinama vodi brutalni medijski rat protiv Rusije, koji zadnjih meseci doživljava kulminaciju. Novinari i urednici su u strahu od osude da su proruski orijentisani, ako objave neku vest u kojoj se Rusija predstavlja pozitivno. U toj histeriji normalno je da građani tih zemalja imaju loše mišljenje o Rusiji. I Srbi su bili medijski satanizovani 90-ih i nakon više od 20 godina i dalje postoje stereotipi o nama na zapadu Evrope. To pokazuje koliko su mediji uticajni i da ko njih kontroliše on kontroliše javnost. Zato se u Evropi i SAD-u zabranjuje RT i drugi mediji, koji se ne uklapaju u zvaničnu politiku tih zemalja.

  7. Ja koliko vidim Rusi napuštaju Rusiju i to u velikom broju, evropske zemlje niko ne napušta bar ne masovno. Sadašnja Rusija je država u kojoj se progone i ubijaju novinari i opozicioni političari. Rusija je prva zabranila zapadne medije pa je kasnije dobila odgovor. Za agresiju na drugu državu nema opravdanja. Ne znam kako to nama napad Rusije na Ukrajinu ide u prilog, pogotovu kada je odbrana Kosmeta u pitanju. Ispada da ako Krim i Donbas imaju pravo na sanostalnist onda to ima i Kosovo.

  8. Oni su nauceni da slusaju. Na osnovu cenzurisanih medija I stanja svesti, od zapad se drugo ne moze ni ocekivati. Recite mi da je normal no da prihvataju nedace da bi napakostili Rusiji u ratu Koji ih se ne tice.

  9. @Blaža

    Naprotiv, tvoje razmisljanje je stereotip srpskog naopakog gledanja stvari iz 90-tih.
    Nema tebi spasa…

  10. Nije Srbija nikako van Evrope. U Nemačkoj, u kojoj i ja živim, je mišljenje o „krivici“ dobrih 50-50. Poslednjih dana su glasovi o „krivici“ američkog (a nadasve bolesnog) imperijalizma, sve glasniji. Na mom Jugu bi rekli: ne se znaje, Zare igra.

  11. DA BRE TI NAPADAS JEDNU BRATSKU DERZAVU SUVERENU I DRUG JE KRIV ,,,,,PA TO NIKDE NE MOZES DA CUJES KATASTROFA ,,ZAGREBACKE FORE

  12. Odgovor Deniju:
    Ne želim da ponavljam Vaše reči, u potpunosti podržavam Vaš stav. Ko je koga napao, ko kome razara gradove, proteruje stanovništvo, ruši kompletnu infrastrukturu i priprema teren za naseljavanje svojih državljana? Čist genocid u začetku a do kraja će se potpuno ogoliti! Neverovatna je snaga pro Ruske propagandne mašinerije koja se instalira u Srbiji još od Prvog i Drugog Srpskog ustanka kroz dovođenje sveštenika i učitelja iz Rusije pa onda , „belih“ prognanika nakon Revolucije, koji jesu bili protiv komunista ali ipak za Rusiju pa posle Drugog svetskog rata, posebna priča bez obzira na 1948… Uzalud milijarde pomoći EU kada su preko svojih „glasnogovornika“ Rusi uspeli da stvore utisak da Rusija pomaže novčano a to je daleko od istine. Ona pomaže novčano samo svojoj agenturi… I cilj je postignut, slobodno se sme biti Ruski špijun, nositi javno dokumentaciju u Moskvu, propagirati rat… A ako sam negde kažeš da misliš da je Rusija napala Ukrajinu proglašen si za izdajnika ili još gore, drugosrbijanca , autošovinistu i druge od izmišljenih reči u njihovom novgovoru (1984).
    Moja procena je da smo propali potpuno i spasa nam nema…

  13. Kao ćurani veruju medijima, mi imamo iskustva sa medijskim lažima i NATO istinama!!!

  14. Meni je neshvatljivo da se kao „Srbija koleba“ izmedu istoka i zapada. Pa zasto se ne koleba jedna Rumunjska ili Bugarska koje su istocnije i dalje od centra EU? Od kada su usle u Eu place su i standard udvostruceni. Na zalost, Srbija je dozvolila da joj medijski prostor preuzme pro-ruski mediji i propaganda koji su nakon 10 godina konstantnog ispiranja mozga kako EU ne valja kako „propada“ kako se „raspada“ uvjerili Srbe kako u Srbiji teku med i mlijeko sa prosjekom place od jedva 500 eura. Ali, Srbija i njene elite su si same ovo skuhale pa trebaju onda i da progutaju. U drugoj deceniji 21. stoljeca biti uz agresivni ruski rezim i azijske despocije i jos biti u srcu Europe govori koliko je Srbija daleko od normalnosti, racionalnosti i civilizacije. Steta.

  15. Pa nije Zapad zabranio ruske medije nego je Putin zabranio u Rusiji slobodne medije, pohapsio, pobio novinare. Sta je Zapad zabranio je rezimski putinski propagandne medije. Inace, na Zapadu postoji sloboda medija, vladavina prava, smjena vlasti, ali propagandu stvarno treba zabraniti. RT, solovjev itd.

  16. I ja mislim da je za sve kriv NATO i Zapad.Zapad je kriv za svako zlo koje se desi na planeti zato što su podli,zli i pokvareni.

  17. Gradjani Srbije na svojoj kozi su osetili kancerogenu zapadnu propagandu I ne veruju joj vec misle svojom glavom.

  18. Srbi su glupi i lako ih je izmanipulisati, tako da ruska propaganda radi bolje nego u samoj rusiji.

  19. Boki
    Sto se mene tice, upravo ste priznali da su evropske vrednosti NATO vrednosti, a one su nam jako dobro poznate, kao i zlocinacki metodi delovanja protiv targetiranih naroda i drzava.

  20. Zapad je kriv za rat u ukraini mislim nato jer je pod komandom amerike,ameriku šta briga jer se ratuje u evropu a ne kod njih njihov narod ne gine.

  21. Zapadna propaganda je jača,a još su zabranjeni drugačiji izveštaji,toliko o slobodi govora i medija.Zločinci se zna ko su.

  22. @Sajmistanac

    To sto si napisao vazi za Rusiju. Ide se 8 godina u zatvor ako se informises sa Zapada. Da li si svestan o cemu pises?

  23. Dajte Srbiji slobodne i profesionalne medije na jedan mesec, pa ćete videti kako baćuška Putin odlazi u istoriju. A s njim i njegov satelit Vučić.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.