Dačićev čovek od poverenja: Ko je Slobodan Cvetković, kandidat Ane Brnabić za ministra privrede? 1Foto: Fejsbuk stranica/Slobodan Cvetković

Nekoliko sati pred isticanje zakonskog roka, premijerka Ana Brnabić dostavila je parlamentu Srbije predlog da kandidat za novog ministra privrede bude socijalista Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

On će, ukoliko dobije podršku većine poslanika, zameniti smenjenog Radeta Bastu, a Jedinstvena Srbija tako će ostati bez jedinog ministarskog mesta koje je imala, dok će socijalisti povećati broj ministarstava.

Zbog čega se Jedinstvena Srbija odrekla ministarstva koje joj je po koalicionom sporazumu pripalo ostaje za sada nejasno, obzirom da Dragan Marković Palma, lider ove stranke nije odgovorio na pitanje zbog čega su to mestu ustupili SPS i da li je razlog nedostatak kadrova u JS.

Osim što je direktor Sajma u Novom Sadu od 2014. godine, Cvetković je i čovek od poverenja Ivice Dačića, lidera socijalista.

Predsednik je socijalista Novog Sada, predsednik odborničke grupe te stranke u novosadskom parlamentu i član Izvršnog i Glavnog odbora te stranke. Član je SPS od 2007. godine.

Ni on, kao ni njegov predhodnik na mesto ministra privrede ne dolazi sa znanjem državnog univerziteta. Završio je najpre višu poslovnu školu ekonomsko-upravnog smera.

A kako je sam objasnio „uz rad u privatnom sektoru obrazovanje je nastavio na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo, pri Univerzitetu „Braća Karić“. Diplomirao je 2001. godine, a magistarski rad na temu ‘Socijalna odgovornost korporacija kao faktor lokalnog održivog razvoja’ odbranio je 2009. godine, na istom fakultetu“.

U zvaničnoj biografiji navodi se da je radni odnos zasnovao na Fakultetu za preduzetni menadžment u Novom Sadu, kao menadžer fakulteta „BK“ Univerziteta.

„Izuzetne rezultate pokazao je radeći na razvoju i tržišnom pozicioniranju „BK“ Univerziteta na teritoriji grada Novog Sada i otvaranju brojnih odeljenja fakulteta širom Vojvodine. Ličnim zalaganjem, obezbedio je i unapredio tehničko-tehnološke uslove odvijanja nastavnog procesa“, stoji u njegovoj biografiji.

Bio je direktor Javnog preduzeća “Sportski centar” u Beočinu, tokom izgradnje sportskog objekta „Beočin“, koji je zahvaljujući znanju i menadžerskim sposobnostima, uspešno priveo nameni.

Od 2004. do 2012. bio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine, u dva mandata, rukovodeći Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije.

Od tada ovaj sektor, u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine, realizuje direktne prenose sednica Skupštine Vojvodine, konferencije za novinare pokrajinskih organa i ima zvaničnu Internet prezentaciju Vlade Vojvodine pod domenom www.vojvodina.gov.rs

U istom periodu, položio je stručni ispit za rad u državnoj upravi, uspešno je završio međunarodni specijalistički kurs u organizaciji E.C.P.D. i Bredford Univerziteta, Velika Britanija, pod nazivom „Priprema, planiranje, evaluacija i upravljanje projektima“. Od 2010. godine ima sertifikat za rad na računarima na nivou ECDL Core.

Od marta 2013. godine bio je na funkciji pomoćnika direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“, gde je ostvario značajne rezultate u povećanju izvoza semenskih selekcija Instituta, na postojećim i novim tržištima, kao i van granica Republike Srbije.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 31. jula 2014. godine, imenovan je za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije.
Odlukom Nadzornog odbora AD „Novosadski sajam“, 6. novembra 2014. godine, imenovan je za generalnog direktora ovog preduzeća.

Cvetković s bavio sportom – kajakom na mirnim vodama. Govori engleski jezik i koristi se informatičkim tehnologijama u svakodnevnom radu.

Rođen je 1974. godine u Novom Sadu, oženjen je, i sa suprugom Anastasiom ima dvoje dece.

Podsećamo, na mestu ministra privrede do 11. jula bio je Rade Basta, kao kadar Jedinstvene Srbije, ali je, kako je zvanično saopšteno, iz te stranke izbačen zbog zalaganja za uvođenje sankcija Rusiji.

Većinom glasova poslanici skupštine Srbij e smenili su Bastu u njegovom odsustvu. Nakon smene Baste, za v.d. ministra privrede izabran je Siniša Mali, aktuelni ministar finansija.

Vlada Srbije će, izborom Cvetkovića za ministra, u roku od  mesec dana, dobiti dva nova  ministra iz redova socijalsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari