Ko je sve bio na polaganju zakletve, a ko čestitao Vučiću? 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Srbija je danas tačno u podne dobila novog predsednika Aleksandra Vučića, koji je polaganjem zakletve u Skupštini Srbije otpočeo svoj petogodišnji mandat.

Sve se u Skupštini odvijalo po savršeno isplaniranom, moglo bi se reći filmskom scenariju. Nijedan detalj nije prepušten slučaju, osim što su poslanici poslaničkog kluba Za spas Srbije koji su nosili transparente na kojima je pisalo – „on nije moj predsednik“ – malo remetili tu unapred isplaniranu idiličnu harmoniju.

Predstavnici garde Srbije postrojeni su već u devet sati ispred parlamenta, a nešto pre deset u skupštinski hol počeli da pristižu poslanici vladajuće većine, nasmejani i svečarski odeveni. Radikali su stigli pola sata kasnije, dok je opozicije bilo u tragovima. Pre svih u parlament je stigao budući generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. U holu su ih čekala dva cvetna aranžmana pored kojih su stajali gardisti, umetnički ansambl ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i više od 50 novinarskih ekipa.

U 11 sati poslanici su konstatovali ostavku Aleksandra Vučića na funkciju premijera, što je opozicija propratila aplauzom. „Time što aplaudirate samo pokazujete kakvi ste, mada želite javnosti da pošaljete drugačiju sliku o sebi“, poručila im je Gojkovićeva, određujući jednosatnu pauzu.

 A onda su počeli da pristižu gosti – odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić (Boris Tadić nije prisustvovao) zatim predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, kao i predstavnici Vlade i diplomatskog kora. Sama je došla i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, kao i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić obučena u plavu odoru sa lancem na kojem je grb Srbije. Stigli su i Vučićevi roditelji, Angelina i Anđelko, i njegova deca, sin Danilo i ćerka Milica.

Petnaest minuta pre polaganja zakletve došao je i Vučić, koji se najpre obratio građanima na ulazu u parlament. Na vratima ga je čekao odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, Gojkovićeva i Selaković. Ulazak u salu propraćen je gromoglasnim aplauzom koji je trajao nekoliko minuta, tačno do 12 sati, kada je Vučić držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji mu je dala Vesna Ilić Prelić, izgovorio zakletvu. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazila se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja. Nakon toga poslao je poljubac ka galeriji na kojoj su stajali njegovi roditelji i deca.

Deo opozicije odmah nakon polaganja zakletve napustio je salu, dok su poslanici SRS i LDP slušali obraćanje u kome je Vučić pomenuo Džordža Orvela, Tomasa Edisona, Džona Kvinsija Adamsa, Tomasa Džefersona… Predsednik Srbije je naveo da oseća strah i nadu pri preuzimanju ove svete dužnosti i obaveze, ali da će raditi na tome da Srbija bude srećnija zemlja i da će u tom poslu dati celog sebe. On je zahvalio svim prethodnim predsednicima koji su dali svoj doprinos progresu i prosperitetu Srbije, a posebno je odao priznanje predsedniku Nikoliću, „ne kurtoazno, već zbog toga što je imao hrabrosti da podrži najteže, ali jedine celishodne mere koje je Vlada preduzimala na putu oporavka Srbije“.

Stajanjem, aplauzima i pesmom Vostani Serbie, propraćen je završetak govora. Svečanost je nastavljena u holu, gde je Vučić zajedno sa članovima porodice oko pola sata primao čestitke. Odatle se pešice uputio ka zgradi Predsedništva Srbije gde ga je ponovo čekao Tomislav Nikolić.

Ulazak Aleksandra Vučića u zgradu Predsedništva protekao je svečano uz najviše vojne počasti, intoniranje himne „Bože pravde“, smotru Garde i gromoglasne pozdrave okupljenih pristalica.

Na Andrićevom vencu i u Pionirskom parku bilo je okupljeno nekoliko hiljada simpatizera i članova SNS koji su nestrpljivo iščekivali i povremeno aplaudirali kako bi ubrzali dolazak novog predsednika. Ipak, pre toga, pred njima se prvo pojavio nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić, koji se kratko zadržao kako bi mahnuo okupljenima i ušao u zgradu Predsedništva gde će predati dužnost svom nasledniku.

Nikolić nije dobio značajne ovacije mase, a čini se da ni predstavnicima medija nije bio naročito zanimljiv s obzirom da su se mogle čuti instrukcije kamermanima „Ne snimajte Tomu, on nije važan sada“. Masa je ipak čuvala dlanove za novog vođu nacije koji je od Skupštine, posle polaganja zakletve, pešaka krenuo kroz špalir ispred Predsedništva. Prethodnih dana ta je staza posebno asfaltirana i doterana. Građani su pozdravljali uz povike „Aco, Srbine“, a pripadnici oružanih snaga Srbije uputili ceremonijalni pozdrav svom novom vrhovnom komandantu.

 Vučić je sačekao intoniranje himne Republike Srbije „Bože pravde“, a potom je izvršio smotru Garde, da bi se, bez mnogo zadržavanja, u pratnji svog novog generalnog sekretara Nikole Selakovića susreo i srdačno zagrlio sa Tomislavom Nikolićem. Procedura je nalagala da se zajedno odmah upute ka svečanoj sali Predsedništva Srbije gde je izvršena primopredaja dužnosti.

Nikolić je Vučiću uručio državni pečat i standartu – zastavu predsednika Republike, koju je Vučić poljubio. Njih dvojica su se rukovali uz osmehe, a potom je Nikolić prijateljski „otpratio“ Vučića do članova svog kabineta, koji su stajali nedaleko od njih dvojice. Vučić se rukovao sa Nikolićevim „timom“, uključujući Ivana Mrkića, Stanislavu Pak, Jasminu Mitrović Marić, kao i sa svojom savetnicom za medije iz Nemanjine 11 Suzanom Vasiljević.

Nakon primopredaje i kraćeg sastanka, Vučić je ispratio Nikolića na drugi izlaz Predsedništva i mahnuo za njim kada je seo u službeni automobil. Nikolić će ubuduće voditi Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom koji je osnovala Vlada Srbije.

Miting naprednjaka „očišćen“ od neistomišljenika

Dok su pristalice Srpske napredne stranke polako dolazile na plato ispred Skupštine Srbije, svaka klupa u Pionirskom parku imala je svog bezbednjaka. Gotovo na svakih deset metara stajali su pripadnici obezbeđenja, organizatori, policija u civilu, policija u uniformi, i, pretpostavlja se, pripadnici raznih službi.

Iako je to bio rizičan skup – jer su i pristalice i protivnici vlasti najavili okupljanja ispred Skupštine u vreme polaganja zakletve Aleksandra Vučića, nije bilo puno policije u civilu. Međutim, to je nadomešteno ogromnim brojem aktivista SNS uglavnom bez stranačkih obeležja, ili sa legitimacijama na kojima piše „organizacija“. Policija u civilu je očito pomagala aktivistima u „čišćenju terena“ od nepoželjnih, sa obrazloženjem da su tu da spreče incidente.

Plato ispred Skupštine bio je tako u potpunosti očišćen od protivnika vlasti. Na njemu se okupilo nekoliko hiljada pristalica Aleksandra Vučića, znatno manje nego što je javnost očekivala. Oni su skandirali „Aco, Srbine“, a Danas je imao uvid i u navodno uputstvo koliko skandiranje treba da traje, kad da počne i kada da se završi. Nosili su zastave Srbije i uobičajene transparente sa rečima podrške lideru naprednjaka, a uočen je i napis „Beograd je uz Vučića“.

Ambasadori očekuju dobar nastavak saradnje

Ambasadori SAD, Kine i Rusije danas nisu krili da očekuju dobru saradnju sa novoizabranim predsednikom Srbije. „Imamo vrlo dobre veze sa gospodinom Vučićem. Naši interesi su vrlo bliski i razumemo dobro pozicije Srbije i saradnja će biti dobra i u budućnosti u interesu oba naroda“, rekao je juče na koktelu Aleksandar Čepurin, ambasador Srbije u Rusiji.

I Kajl Skot, američki ambasador, veruje da će imati isto toliko dobre odnose sa Vučićem – predsednikom, kao što smo je imao sa Vučićem premijerom. „Naši odnosi su dobri, sarađivaćemo i u budućnosti“, naveo je Skot, dok je kineski ambasador Li Mančang juče čestitao na uspešnoj inauguraciji „velikom prijatelju Kine“.

„Predsednik Vučić je veliki prijatelj kineskog naroda i našeg rukovodstva. Očekujemo još bolju saradnju sa njim ubuduće“, naveo je Li Mančang.

Čestitke iz sveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije, primio je čestitku Filipa, kralja Belgijanaca, u kojoj se kaže: „Povodom Vaše inauguracije kao predsednika Republike Srbije, upućujem Vam sve čestitke, kao i želje za uspeh u obavljanju Vaše visoke misije. Svim Vašim sunarodnicima, takođe, želim blagostanje, kao i očuvanje prijateljskih odnosa i saradnje, koji vezuju naše dve zemlje“, navodi se u čestitki Filipa, kralja Belgijanaca.

Predsedniku Vučiću stigle su i čestitke prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Halife bin Zajeda Al Nahjana i potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašeda Al Maktuma, u kojim izražavaju najlepše želje povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije, poželevši mu uspešan mandat, a prijateljskom narodu Srbije dobrotu i prosperitet, kao i razvoj i napredak bilateralnih odnosa dveju prijateljskih država.

Predsednik Aleksandar Vučić primio je i čestitku japanskog cara Akihita.

Prvo pojavljivanje u ulozi predsednika sutra u Pančevu

Kako je najavljeno iz kabineta, predsednik Vučić će sutra u 12 časova, prisustvovati primopredaji devetnaest vozila Hamvi (HMMWV) u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu (Bavaništanski put bb).

Kako je danas tekao čin preuzimanja dužnosti predsednika Srbije iz minuta u minut pogledajte u posebnom tekstu, a opširnije izveštaje reportera Danasa sutra (1. juna) u štampanom izdanju našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari