Ko je u trci za budućeg lidera SNS? 1Foto: Fonet/MUP, Fonet/Nenad Đorđević, Fonet/Zoran Mrđa

Mada premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije odlučio da li će ulaziti u trku za šefa države, u njegovoj stranci osim borbe koja je počela za premijersku funkciju, pokrenuto je i pitanje ko će biti šef Srpske napredne stranke, kada on pobedi na predsedničkim izborima.

Naprednjaci ne sumnjaju u Vučićevu pobedu i očekuju da će on krenuti stopama „svog političkog oca“ Tomislava Nikolića, odnosno da će se odreći svih stranačkih funkcija. Politički analitičari, međutim, više veruju da će Vučić samo zamrznuti funkciju predsednika naprednjaka jer u SNS nema jakih ličnosti kojima bi prepustio stranku .

„Na poslednjoj sednici Predsedništva SNS Nebojša Stefanović, funkcioner SNS i ministar unutrašnjih poslova imao je zanimljivo izlaganje. Kada se razgovaralo o tome ko treba da bude predsednički kandidat, on je Vučića pitao samo jedno – Vučiću da li si odlučio ko će da bude predsednik SNS. Po svoj prilici on želi to mesto, jer čovek jako dobro zna gde leži realna moć. A mislim i da Vučić od njega nema bližeg i pouzdanijeg za to mesto“, kaže izvor Danasa iz SNS.

Danas je u više navrata proteklih dana pokušao da sazna da li Stefanović ima ambicije da preuzme kormilo SNS, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Iako je guvernerka Jorgovanka Tabaković nedavno izjavila da voli svoj posao, odgovarajući na pitanje da li želi drugi mandat na čelu NBS, ona je rekla da spada i u ambiciozne političare. Pored Vučića i Nikolića ona je jedan od osnivača Srpske napredne stranke i jedina je nakon promena među potpredsednicima SNS, na poslednjoj skupštini stranke zadržala funkciju zamenika predsednika SNS, doduše sa zamrznutim statusom dok je na čelu NBS. Mada joj mandat ističe naredne godine, sagovornici Danasa, kažu da bi ona, nakon petogodišnjeg odsustvovanja, lako mogla da se vrati u politiku. Podsećaju i da nije slučajno da se njeno ime sporadično pominje u medijima i za kandidaturu za premijera, ali i za predsednika Srbije. Nedavna istraživanja koja je SNS radila, pokazala su da u javnom mnjenju Tabakovićeva ne stoji loše.

Još jedan od mogućih kandidata za predsednika SNS jeste i dobro čuvani Vučićev „kec iz rukava“ – bivši ministar pravde Nikola Selaković. On je svakako, kako kaže naš izvor, viđen za neku visoku funkciju.

„Ne bi me iznenadilo da Selaković dobije neku važnu funkciju u stranci, a opcija je da on uđe u trku za gradonačelnika ili premijera Srbije, ako se Vučić kandiduje za šefa države „, kaže izvor Danasa i dodaje da je Selaković i sklonjen s mesta ministra kako ga ne bi okrznule afere i kako bi startovao na novoj funkciji sa jakim imidžom. Da li će Selaković već tokom ovog proleća imati prilike da se kandiduje za gradonačelnika Beograda niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, jer niko od funkcionera SNS ne želi da komentariše šta je bila tema sednice gradskog odbora SNS koja je održana u ponedeljak uveče.

Na sednici Gradskog odbora prisustvovalo je više od 1.000 ljudi kao i lider stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je na skupu govorio oko 30 minuta, ali niko od funkcionera SNS nije juče želeo da komentariše njegovo govor. Prema pisanju pojedinih medija jedna od tema bili su i mogući izbori u Beogradu i imperativ pobede na izborima .

Izvori Danasa ipak tvrde da ukoliko Vučić bude predsedničkih kandidat na izborima neće biti ni jednih drugih izbora, dok bi u slučaju da SNS kandiduje nekog drugog, mogućnost održavanja parlamentarnih i gradskih izbora bila gotovo stopostotna, kako bi se naprednjačkom kandidatu pomoglo da dođe do pobede.

„Iako nemam insajderskih informacija ubeđen sam da ako Vučić bude kandidat na predsedničkim izborima, a sva je prilika da hoće, da će njegova stranka nastojati da svu svoju energiju usredsredi samo na te izbore, kako bi se postigao što bolji rezultat i sve bilo završeno u prvom krugu. Raspisivanje bilo kakvih drugih izbora smanjilo bi im udarnu snagu i zato verujem da će u slučaju da Vučić bude kandidat za šefa države građani glasati samo za predsednika. U slučaju da neko drugi bude predsednički kandidat postoji mogućnost da istovremeno sa predsedničkim, budu raspisani i gradski i parlamentarni izbori „, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar: On dodaje da ne veruje da bi Vučić u slučaju da bude izabran za predsednika stranke podneo ostavku na mestu lidera SNS. Više veruje da bi Vučić u tom slučaju samo zamrzao stranačku predsedničku funkciju.

„Vučić prosto ne može da ponovi grešku Nikolića, jer u stranci i nema tako jake lidere koji bi njega mogli da ugroze. On ipak, može da napravi novu grešku jer svojim odlaskom može da otvori vrata za unutrašnje sukobe u stranci. Zato sam ubeđen da će Vučić na kraju zadržati tu funkciju, možda će je zamrznuti, ali će na kraju sa svojim autoritetom, uz nekoliko jakih potpredsednika, i dalje uticati na stranku. Time će obezbediti dobru funkcionalnost stranke“ smatra Anđelković.

Šutanovac: Gradski izbori bili bi velika avantura za vlast

Dragan Šutanovac, lider Demokratske stranke kaže da bi gradski izbori bili još jedna šansa da se u sinergiji sa predsedničkim izborima izvedu promene u Beogradu. „Lično priželjkujem da se i oni održe, ali mislim da je za režim to velika avantura i da se neće opredeliti i za raspisivanje izbora na gradskom nivou“, napominje Šutanovac za Danas. Izbori u Beogradu održani su 2014. zajedno sa vanrednim parlamentarnim, a redovni slede 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari