Ko plaća hranu, piće, dnevnice i prevoz onima koji dolaze na SNS miting 26. maja i po kom osnovu odsustvuju tog dana sa posla? 1Prošli miting SNS 2019. godine Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Dnevnice od po hiljadu i po ili dve hiljade dinara, hrana, piće, prevoz i plaćeno odsustvo sa posla – ponuda je organizatora mitinga SNS, 26. maja u Beogradu. Mediji izveštavaju i o ucenama onih koji su zaposleni u javnom sektoru i društvenim ustanovama a koji rade na određeno vreme, po ugovoru.

Nemanja Nenadić, direktor Transparetnost Srbija, kaže za Danas da najavljeni miting nije prvi u poslednjih par meseci nad kojim vlada upitanost po kom formalnom osnovu je prijavljen.

– U poslednjih nekoliko meseci organizovano je nekoliko masovnih, javnh skupova, na kojima su, takođe, masovno prisustvovale pristalice Srpske napredne stranke. Jedan je bio u Sremskoj Mitrovici, a drugi u Vranju. Formalno su ti javni skupovi prijavljeni kao obraćanje predsednika Srbije građanima. Tako da je prva i osnovna stvar u vezi sa najavljenim mitingom Srpske napredne stranke u Beogradu, 26. maja, jeste da se vidi kako će on biti najavljen i formalno kao stranački događaj – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, Transparetnost Srbija je već nakon skupa u Vranju ukazala Agenciji za sprečavanje korupcije na pitanja koja bi ona mogla da ispita i predoči javnosti.

Ko plaća hranu, piće, dnevnice i prevoz onima koji dolaze na SNS miting 26. maja i po kom osnovu odsustvuju tog dana sa posla? 2
Foto: Medija centar

– I nismo dobili odgovor. Posle smo videli da je na jedno novinarsko pitanje rečeno da političke stranke prikazuju svoje troškove van kampanje samo u godišnjem finansijskom izveštaju, kao i da će to tek tu da bude vidljivo… Dakle, koji su troškovi bili vezani za prevoz učesnika javnog događaja i druge troškove, dnevnice, i tome slično… – kaže Nemanja Nenadić.

Međutim, dodaje on, postoji ovlašćenje agencije, da se i tokom godine obrati se političkoj stranci i drugima i da prikupi podatke o finansiranju događaju, što bi u navedenom slučaju bilo sasvim opravdano da učini i da potom informiše javnost o tim saznanjima.

– Kada je reč o zaposlenima u javnom sektoru koji su pozvani da dođu na miting u Beograd tokom radnog dana – u petak – iz cele Srbije, pogotovo kad se uzmu u obzir brojne objave u medijima, da postoje nekakve kvote za dolaženje pristalica u Beograd, od velikog je značaja da se utvrdi da li su zaposleni u javnom sektoru tog dana na svom poslu ili će biti u Beogradu na mitingu. Ne vidim nijedan pravni osnov po kojem bi dolazak na taj skup mogao da bude osnov za neki vid plaćenog odusutva – zaključuje Nemanja Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari