Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 1foto: Predsjednik.hr, zvanična fotografija

Podaci Ministarstva spoljnih poslova iz 2021. godine pokazali su rastuću zastupljenost žena u diplomatskim misijama – pa su od ukupno 73 šefa diplomatsko konzularnih predstavništava (ambasadora i generalnih konzula) 22 žene (30,13 odsto), naveli su prošle godine.

U međuvremenu su još tri žene postavljene za ambasadorke Srbije – u Hrvatskoj, Portugalu i Kini.

Jelena Milić – ambasadorka Srbije u Hrvatskoj

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 2
Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Milić je postala ambasadorka Srbije u Hrvatskoj u martu ove godine. Ona ima zvanje inženjerke menadžmenta, ali se veliki deo karijere bavila političkom analizom u Centru za evroatlantske studije – CEAS, piše Zadovoljna.rs.

Dosta pažnje je privukla početkom novembra, zbog odevne kombinacije u kojoj se pojavila na sastanku sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Jelena je tom prilikom nosila bele pantalone i bež košulju u leopard printu – a mnogi su komentarisali kako nije bila obučena u skladu s diplomatskim kodom odevanja.

Borci za ljudska prava su joj zamerili što sada podržava politiku Aleksandra Vučića.

Aleksandra Joksimović – ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 3
Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Joksimović je ambasadorka Srbije u Londonu od prvog novembra 2018. godine. Diplomirana je pijanistkinja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, specijalizirala je iz oblasti strateškog pregovaranja na Harvardu, magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a objavila je i niz publikacija.

O njoj se dosta pisalo zbog diplomatskog gafa – kada se se preko reda i van svih pravila obratila Novaku Đokoviću na svečanosti posle osvajanja Vimbldona i to u prisustvu članova kraljevske porodice.

Prvi novac je zaradila kao novinarka na radiju „Indeks 202“, kako piše Danas, a bila je članica Demokratske stranke, zatim Demokratske stranke Srbije, pa ponovo Demokratske stranke, da bi se na kraju povukla iz stranačkog života. Govori engleski, francuski i nemački.

Ana Ilić – ambasadorka Srbije u Portugalu

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 4
Tviter nalog Ambasade Srbije u Portugaliji

Ilić je ove godine postala ambasadorka u Lisabonu, a pre toga je bila spoljnopolitička savetnica Ivice Dačića. Diplomirala na beogradskom Ekonomskom fakultetu, a srednju školu je završila u Americi.

Bila je deo misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, a takođe je radila i kao diplomatkinja u Hagu.

Na mesto ambasadorke je došla posle smrti Olivera Antića. Mediji su izvestili da je Antić izašao iz službenog automobila kako bi video pogled sa litice kod Lisabona, da se okliznuo, pao u more i utopio.

Ksenija Milenković – ambasadorka Srbije u Holandiji

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 5
Foto: Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Holandiji

Milenković je nekadašnja funkcionerka G17 plus i bliska saradnica nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića. Iz politike je izašla 2006. godine kada je napustila G17 plus.

Međutim, 2015. godine Vlada Srbije imenovala ju je za šeficu Kancelarije za evropske integracije. Poslednjih godina bila je pomoćnica ministarke za EU Jadranke Joksimović. Po obrazovanju je diplomirana pravnica. Ambasadorka u Holandiji je od 2019. godine.

Katarina Lalić Smajević – ambasadorka Srbije u Španiji

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 6

Ambasadorka je od 2018. godine, a završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radila je u Stalnoj misiji Republike Srbije pri UN u Njujorku, kao i u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu. Govori španski, engleski, francuski.

Ovog septembra, otvorila je izložbu „Nikola Tesla. Genije savremenog elektriciteta” u muzeju Fondacije Kajša u Madridu.

Nataša Marić – ambasadorka Srbije u Francuskoj

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 7
Foto: Screenshot/YouTube/Jutarnji program Tv Happy

Pre sadašnje pozicije na koju je stupila 2018. godine, Marić je radila i u ambasadi u Londonu. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu.

Ambasada Srbije u Parizu bila je u centru skandala kada je deo izložbe Istorijskog muzeja Srbije „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su bombe padale“ u Srpskom kulturnom centru u Parizu privremeno bio urolan. Navodno je sklonjen da se vojni predstavnici država članica NATO ne bi neprijatno osećali pri poseti centra, kako je javnost preko društvenih mreža obavestila službenica Srpskog kulturnog centra Nataša Pejin.

Zorana Vlatković – ambasadorka Srbije u Sloveniji

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 8
Foto: YouTube/Screenshot

Vlatković je pre sadašnje pozicije bila šefica Kabineta ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije. Ona je ambasadorka u Ljubljani od 2017. godine. Pored Pravnog fakulteta, završila je i Harvard Kennedy School.

Na Tviteru objavljuje svoje diplomatske aktivnosti, a među poslednjim bila je izložba „Ivo Andrić – čovek iznad vremena”.

Nevena Jovanović – ambasadorka Srbije u Severnoj Makendoniji

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 9
FOTO-BETA MIP SEVERNE MAKEDONIJE

Jovanović je ambasadorka od prošle godine, a prilikom preuzimanja dužnosti govorila je o ulozi žena u diplomatiji.

„Uloga žena u diplomatiji uverena sam postajaće sve izraženija, a Ministarstvo spoljnih poslova već čini veoma pozitivne pomake u tom pravcu“, rekla je.

U ambasadi Srbije u Skoplju, od ukupno 12 zaposlenih, njih pet su žene, prema podacima iz 2021. godine.

Dr Snežana Janković – ambasadorka Srbije u Nemačkoj

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 10
Foto: Screenshot/YouTube K1 Televizija

Janković je doktorka filoloških nauka, a govori japanski, engleski i nemački jezik. Ambasadorka je od 2019. a radila je i u ambasadi u Japanu. Autorka je više stručnih radova u domaćoj i japanskoj literaturi, koautorka dve knjige i autorka više prevoda japanskih književnih dela na srpski jezik.

Nagrađena je prvom nagradom, koju dodeljuje ministar inostranih poslova Japana, na takmičenju stranih diplomata u Tokiju iz besedništva na japanskom jeziku.

Tatjana Conić – ambasadorka Srbije u Meksiku

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 11
Foto: mfa.gov.rs

Conić ima bogatu diplomatsku karijeru, a rođena je u Leskovcu. Ambasadorka je od prošle godine. Radila je i kao prva savetnica u Ambasadi Republike Srbije u Buenos Ajresu, koordinatorka za praćenje unutrašnje i spoljne politike Italije, Svete Stolice, San Marina, Malte i Malteškog viteškog reda u Odeljenju za susedne zemlje, načelnica Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik u Sektoru za bilateralnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Govori španski, portugalski, francuski i engleski jezik.

Maja Stefanović – ambasadorka Srbije u Kini

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 12
beijing.mfa.gov.rs

Imenovana je za ambasadorku ove godine.

„Tokom cele karijere se bavim Kinom, studirala sam kineski jezik kao što ste rekli, a više od dve decenije u Ministarstvu spoljnih poslova se bavim bilateralnim odnosima sa Kinom. Takođe, službovala sam u Ambasadi Srbije u Pekingu. Imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Narodnoj Republici Kini predstavlja za mene najveću moguću čast i veliko poverenje a posebno ogromnu odgovornost imajući u vidu da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1955. godine“, izjavila je za medije.

Aleksandra Kovač – ambasadorka Srbije u Japanu

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 13
tokyo.mfa.gov.rs

Kovač je dugo radila u Ministarstvu spoljnih poslova, ali i u Parizu pri UNESKO. Ambasadorka u Tokiju je od 2021. godine. Zanimljivo je da ceo diplomatski sastav ambasade u Japanu čine žene, što je Kovač izjavila za Betu.

„Upravo je sve veće prisustvo žena u diplomatiji od značaja za njihovo aktivno uključivanje u razmatranje i rešavanje važnih pitanja sa kojima se susreće Srbija na međunarodnom planu, kao što su globalni izazovi bezbednosti (na primer terorizam, naoružanje) i krize (poput pandemije)“, istakla je ambasadorka Kovač.

Dr Jasmina Mitrović-Marić – ambasadorka Srbije u Danskoj

Ko su ambasadorke Srbije u svetu? 14
Foto: Screenshot/YouTube televizija K1

Pre diplomatske karijere, Mitrović-Marić se bavila novinarstvom – radila je za TV Politika, a kasnije i za BK televiziju. Radila je i kao profesorka srpskog jezika, a završila je doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je i direktorka Karić fondacije. U Kopenhagenu je od 2018. godine.

Udata je za prof. mr Dragana Marića, profesora filmske i TV kamere na Akademiji umetnosti u Beogradu i direktora DKCB sa kojim ima dva sina. Matija je lekar, a Andrija je nažalost preminuo 2013. godine. Tečno govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari