Koalicija NADA: Hitno preduzeti mere za smanjenje alarmantnog nivoa zagađenja vazduha 1Foto: M.S.

Koalicija NADA koju čini POKS Vojislava Mihailovića, DSS i 25 udruženja građana zatražili su danas od nadležnih hitno preduzimanje mera za smanjenje alarmantnog nivoa zagađenja vazduha, jer je prema istraživanjima koncentracija olova u krvi dece u Srbiji u proseku 2,4 mikrograma po decilitru, što je među najvišim vrednostima u Evropi.

Mihailović je rekao da je poražavajuća činjenica da su od Srbije po zagađenju olovom gore jedino Moldavija, BiH i Albanija, saopštila je koalicija.

„Jasno je da je uzrok ovakvog stanja loše upravljanje našim energetskim sistemom, kao i nadležni u resornom ministarstvu i Vladi Srbije. Trovanje naše dece mora biti zaustavljeno, tako što će vlast problem zagađenja tretirati kao prioritet, a ne gurati ga pod tepih“, rekao je Mihailović.

On je ukazao da su izmeštanje saobraćaja iz centra gradova uvođenjem besplatnog javnog prevoza, sistemsko smanjenje korišćenja čvrstog goriva i broja individualnih ložišta uglja prvi koraci koji treba da se reše zakonski i stimulativnih merama Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari