Koalicija NADA neće podržati rebalans budžeta 1foto: RTS, Printskrin

Koalicija NADA neće podržati rebalans budžeta koji je predložila Vlada Srbije, jer se njime povećava budžetski deficit i zaduživanje, a glavna njegova uloga je da pokrije gubitke nestručno vođenih javnih preduzeća, pre svega Elektroprivrede i Srbijagasa.

Iako je predloženim rebalansom budžeta predviđen rast prihoda od 192 milijarde dinara, nema razloga za optimizam jer nije dobra njegova struktura, navode iz koalicije Nada i dosaju da rastu poreski prihodi, pre svega od PDVa zbog inflacije i rasta cena, prihoda od carine.

„Dakle, Vlada Srbije samo nominalno povećava prihode, a u stvari samo ide u korak sa inflacijom, ali ne pokušava da se konkretnim ekonomskim merama bori protiv krize, osim ako za ekonomske mere smatra administrativno i birokratsko zamrzavanje cena pojedinih roba na tržištu. Ovakvi potezi Vlade su samo pokazatelj odsustva strategije i suštinskih mera u borbi protiv krize, poručuju iz NADE i primećuju da je sa rashodne strane najveća promena koju ovaj rebalans treba da “ispegla”, finansiranje ogromnih gubitaka javnih preduzeća, u iznosu od oko 1,3 milijarde evra.

Ističu da loša kadrovska rešenja koja imaju partijsku knjižicu, ali ne i validnu diplomu, loše upravljaju energetskim sistemom EPS i Srbijagas i stvaraju dugove koji se pokrivaju po pravilu iz budžeta. Obzirom da građani pune budžet, samo ova stavka će svakog punoletnog građanina ove zemlje koštati u proseku 25.000 dinara.

„Kada bi se bolje upravljalo ovim preduzećima i ne bi bilo ovoliko velikih budžetskih izdataka za ove državne kompanije, koje imaju najveće plate u zemlji, što predstavlja nonsens, budžet Srbije bi u 2022. godini imao deficit manji od 2 odsto bruto društvenog proizvoda. Ovako, ogromni gubici ovih preduzeća doveli su do toga da se deficit budžeta rebalansom poveća na skoro 4 odsto „, kaže se u saopštenju NADE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari