Koalicija za integritet Savetu Evrope: Ispitajte da li su poslanici SNS zavisni od Vučića 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Koalicija za integritet zatražila je od tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) vanrednu evaluaciju zavisnog položaja narodnih poslanika izabranih na listi Srpske napredne stranke (SNS) u odnosu na predsednika Republike.

Koalicija za integritet, koju čine Biro za društvena istraživanja, Podrinjsko antikorupcijski tim i Institut za istraživanje korupcije Kareja, a u skladu sa pravilom 34 GRECO, zatražili su vanrednu evaluciju imajući u vidu narušavanje člana Ustava i člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije u delu sukoba interesa što za posledicu ima stavljanje u zavisan položaj narodnih poslanika izabranih na listi SNS-a u odnosu na predsednika Republike, naveli su u saopštenju.

Dodali su da se telu Saveta Evrope obraćaju nakon izostanka postupanja Agencije za sprečavanje korupcije kojoj su se nakon proteklih izbora obratili sa istim zahtevom.

Koalicija u obraćanju navodi da je Aleksandar Vučić od 2017. godine bio i predsednik Republike Srbije i predsednik Srpske napredne stranke, te da je kao predsednik SNS, prema članu 45 statuta te stranke, zadržao pravo da predlaže kandidate na listi za parlamentarne izbore.

„Taj simbiotski odnos stvara potencijalni sukob interesa između Vučića, koji uživa znatno veći rejting od stranke SNS u celini, i poslanika Skupštine Srbije koji toj stranci pripadaju“, navodi se u tekstu i dodaje da poslanici pokazujući lojalnost Vučiću, a, uživajući poslaničke privilegije, štite i svoje i stranačke interese, te da štite sebe i od posledica neustavnog ponašanja.

Poslanici su po članu 118 Ustava Srbije obavezni da nadgledaju rad predsednika, ali nisu propisane nikakve sankcije ili posledice za kontrolisanje koje predsednik Republike Srbije vrši nad Skupštinom Srbije.

U tekstu se dodaje da se takav odnos očekuje i u novom sazivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari