Koga je sve Vučić odlikovao povodom Dana državnosti (FOTO) 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u četvrtak uveče, povodom Sretenja i Dana državnosti Srbije, odlikovanja za više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Među odlikovanima su nekadašnji šef diplomatije Norveške i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj, bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, igumanija Pećke patrijaršije Haritina, glumac i reditelj Nikola Pejaković, posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Orden srpske zastave prvog stepena dobili su i nekadašnji ambasadori Kine i Španije u Srbiji, Čen Bo i Raul Bartolome Molina.

Orden srpske zastave drugog stepena pripao je nekadašnjim ambasadorima Palestine, Slovačke i Belorusije Mohamedu Nabhanu, Fedoru Rosohi i Valeriju Briljovu, kao i bivšem ministru pravde Crne Gore Marku Kovaču.

Ambasador Mađarske pri Savetu Evrope Hari Aleks Rus, počasni konzul Srbije u Slovačkoj Mojmir Vrlik, kao i posthumno počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji Siljan Micevski, odlikovani su Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su glumac i reditelj Nikola Pejaković, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, doktorka Svetlana Vujović, princeza Katarina Karađorđević i posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su Biljana Čekić, Dragan Radovanović, Zoran Radovanović, Dragana Vujić, Đuro Macut, Miodrag Grbić, a Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena Pavlina Radovanović, Nikola Kitanovski, Jasmina Janković, Goran Vukomanović i Aleksandra Kovač.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je predsedniku Skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, igumaniji Pećke patrijaršije Haritini (Pantić), inostranom članu SANU Vladi Uroševiću, kao i akademicima Zoranu L. Kovačeviću, Beli Balintu, Ninoslavu Radovanoviću i Rajku Kuzmanoviću.

Isti orden pripao je i Letopisu Matice srpske, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ „Dragojlo Dudić“, OŠ „Stepa Stepanović“ Tekeriš, Muzeju grada Beograda, Politici, Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije, RTS Radio Beogradu i Košarkaškom savezu Srbije.

Sretenjski orden drugog stepena pripao je Narodnom pozorištu Republike Srpske, Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, episkopu niškom Arseniju (Glavčiću), mitropolitu Didimotiha, Orstijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Dmaskinu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Novostima, Insitutu za nuklearne nauke „Vinča“, Institutu za mentalno zdravlje, kao i galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Bogoslovija „Sveta tri Jeraha“ u manastiru Krka odlikovana je sretenjskim ordenom trećeg stepena, kao i Aleksandar Đogo, Radomir Uljarević, Slavko Krstić, manastir Tumane, Filmske novosti, Narodna biblioteka „Jefimija“ iz Trstenika, hor „Kolibri“ i Škola za muzičke talente iz Ćuprije.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno su odlikovani pripadnici MUP-a Goran Radević i Tomislav Fatić.

Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“ dobili su Miloš Stojanović, Stefan Stojanović, Davorka Čančarević, Marko Rodić, Robert Ostrogorac, kao i posthumno Spomenko Gostić i Oliver Zajić.

Povodom Dana državnosti Srbije uručene su i zlatne medalje za zasluge, kao i zlatne medalje za revnosnu sluđbu, za odbranu i bezbednost pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Četrnaestogodišnja devojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, dobitnica Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena, na prijemu je otpevala pesmu „Orahovcu, bašto rajska“, dok je o Sretenju govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Akademik Bela Balint zahvalio je večeras, u ime dobitnika sretenjskih odlikovanja, na ukazanoj časti i poverenju da na dan kada se slavi državnost i ustavotvornost Srbije prime odličja.

Balint je, na svečanosti dodele priznanja povodom Dana državnosti Srbije, rekao da mu je „medicina supruga, a književnost draga“. E sad, što se tiče naše drage supruge – ime joj je Srbija, a prezime neka bude država – mala, ali slobodna, rekao je Balint.

Sretenje se kao Dan državnosti slavi od 2002. godine, a pre 220 godina, na ovaj veliki dan, istorija srpskog naroda je krenula novim tokom, bunom protiv dahija, podsetio je on i dodao da je potom 1835. godine donet Sretenjski ustav, četvrti u Evropi, kojim je počela era uvođenja demokratije i načela ustavnosti. Da li smo zaslužili ove nagrade, pitam sebe? Postoje ljudi koji vide, oni koji vide kad im se ukaže i oni koji ne vide. Dodao bih ja i četvrtu vrstu – vizionare, valjda i takvih ima danas među nama, naveo je Balint.

Svečanosti uručenja priznanja, koje je laureatima dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić sa ministrima, patrijarh Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pripadnici diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari