Aleksandar Vucicfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

I kada bi Aleksandar Vučić, koji obavlja funkciju predsednika Srbije, ispunio obećanje i povukao se sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, to ne bi značilo da ne može i ne sme biti nosilac izbornih lista te partije na nekim narednim izborima, odnosno da se njegovo ime neće nalaziti u nazivu SNS lista.

To mu omogućavaju i Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima, u kojima ne piše da neko ko nije predsednik stranke, pa čak i predsednik države, ne može biti nosilac liste na izborima.

Od Vučićeve lične odluke zavisiće hoće li svoje ime dati stranci na prvim narednim izborima koji slede ili neće ako odluči da bude „predsednik svih građana“.

Pavle Dimitrijević, zamenik programskog direktora organizacije Crta, kaže za Danas prema odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika, naročito članu 69 nije predviđen uslov da nosilac mora biti predsednik stranke, već da mora dati saglasnost da mu se ime koristi u nazivu liste.

– Crta smatra da bi se, u cilju poštovanja načela odgovornosti političkih aktera prema biračima, ova odredba trebala promeniti na način da samo kandidat na izborima može biti nosilac, odnosno da mu se ime može naći u nazivu liste – ukazuje on odgovarajući na pitanje da li eventualno povlačenje Vučića sa čela naprednjaka znači da ne može biti nosilac njihovih izbornih lista.

Kako dodaje, slično je i sa lokalnim zborima, pa članu 39, s tim što se dodatno još kaže da ne mora imati prebivaliste na teritoriji te lokalne samouprave.

A Vučić je još 2017. rekao da naprednjaci njegovo ime poslednji put koriste na izborima u Beogradu, ali je i posle toga dozvoljavao da se „Aleksandar Vučić“ „rabi“ na izbornim listama.

U martu je ipak poslenji put najavio povlačenje sa mesta predsednika SNS posle formiranja vlade, za šta je krajnji rok početak novembra.

To je u delu opozicije shvaćeno tako da njegovo ime ne bi trebalo više da se nađe na listi SNS na novim izborima u Beogradu koji se očekuju u martu 2022, odnosno da se naprednjaci više neće kriti iza njegovog imena.

On je odgovarajući na pitanje novinara hoće li se povući budući, rekao da smatra da bi to bilo značajno.

– Posle nekog vremena morate da razumete sa niste večiti i da drugim ljudima morate omogućiti prostor – naveo je on.

Kako je dodao, voli SNS i zna joj sve slabosti ali uprkos njima misli da je SNS najboja politička organizacija u Srbiji.

Hoće li se to zaista i dogoditi zna samo Vučić, koji je „dopustio“ da SNS snimi i spot za društvene mreže u kojem od njega traže da ne odlazi, jer se, uzimajući u obzir raspored snaga, teško može poverovati da je to urađeno bez njegovog znanja.

I neće presudno uticati na njegovu odluku.

Ipak, trenutno deluje da je Vučić bliži odluci o povlačenju, iako još ima puno vremena do konačne odluke koju on može da odlaže dok ne proceni da je pravi trenutak za nju.

Posle deset godina vlasti, situacija promenila u odnosu na 2017. kada je prvi put postao predsednik Srbije i sada Vučić možda mora i da „menja igru“.

To, kako objašnjavaju naši sagovornici bliski SNS koji nisu želeli javno da govore, znači da uprkos stalnoj gradnji kulta ličnosti, od izjava najnižih i najviših funkcionera do snimanja spotova podrške, Vučić može da napravi trik i iznenadi sve „neverne Tome“ i saopšti da je rešio da bude predsednik svih građana iako mu niko nije verovao da će da ispuni obećanje i uprkos svim željama i pritiscima naprednjaka.

Može da kaže da drži reč, iako je do tada više puta kršio, i napravi svojevrsni performans i spektakl na koji bi se mnogi upecali.

Ako se to i dogodi, naši sagovornici zaključuju da će Vučić svakako zadržati partijske uzde u svojim rukama.

Šta piše u zakonima o nosiocu liste

Kada je reč o nosiocu liste na loklanim izborima, u Zakonu o lokalnim izborima piše da nosilac liste može, ali ne mora istovremeno biti i kandidat za odbornika na toj izbornoj listi i ne mora imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se sprovode izbori. A kada je reč o izboru narodnih poslanika u članu 69 koji se odnosi na nosioca liste piše da naziv izborne liste može da sadrži ime i prezime jednog ili više fizičkih lica (nosilac liste) ako se oni s time saglase u pismenoj formi. Naziv izborne liste može uz ime nosioca liste da sadrži njegov nadimak ili opštepoznati pseudonim, a ne može da sadrži imena istorijskih ili izmišljenih ličnosti. Nosilac liste može, ali ne mora biti kandidat za poslanika na toj izbornoj listi. Nosilac liste može biti i lice koje je kandidat za drugi državni organ, odnosno kandidat ili nosilac liste za izbor organa autonomne pokrajine ili jedinica lokalne samouprave za koji se istovremeno sprovode izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari