Koliko misija iz Evropske unije dolazi da utvrdi stanje u Srbiji: Objašnjenje urednika EWB 1Printskrin EP/uživo

Nedavno usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) u vezi sa izborima u Srbiji poziva da budu organizovane tri misije, koje bi utvrđivale stanje u Srbiji na različite načine, izjavio je glavni i odgovorni urednik portala Juropisan vestern Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

On je za Demostat rekao da je bi prva bila ad hok misija EP, što bi načilo da poslanici na političkom nivou dođu i procene kakvo je stanje u ovom postizbornom periodu.

Dodao je da takvu misiju EP može samostalno da organizuje i da nema potrebe za bilo kakvom dozvolom vlasti u Srbiji, i da očekuje da će se takva misija desiti u narednom periodu.

Štiplija je rekao da Rezolucija poziva na istragu o izborima što bi značilo formiranje komisije, sastavljene od eksperata koji se bave izbornim pravom.

Ukazao je da EP u Rezoluciji ne definiše ko bi organizovao takvu istragu i da su za takvu istragu pozvanije neke druge institucije, poput OEBS, odnosno ODIHR ili Saveta Evrope i Venecijanske komisije.

Kao treću tačku Štiplija je naveo organizovanje misije koja bi podrazumevala da pravni tim uradi jedan izveštaj, koji se sada kolokvijalno naziva „Pribe izveštaj“.

Dodao je da bi to bi značilo da bi Evropska komisija i njeni pravni eksperti utvrdili kakvo je stanje vladavine prava u Srbiji, izvršili sveobuhvatnu analizu, kako je urađeno u Severnoj Makedoniji i u Bosni i Hercegovini. Tako bi na neki način bila razmontirana zarobljena država u Srbiji i način na koji ona funkcioniše, rekao je Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari