Komandant KFOR-a Ferenc Kajari: Građani Kosova ne smeju da budu žrtve dezinformacija, koje promovišu nasilje 1Foto: Beta/HINA/Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

Komandant misije KFOR general-major Ferenc Kajari pozvao je danas građane Kosova da ne budu žrtve dezinformacija, jer one imaju potencijal da polarizuju javno mnjenje, promovišu nasilje i potkopaju demokratiju.

Kajari preporučuje potragu za istinitim i pouzdanim informacijama.

Svakodnevno smo izloženi različitim vestima i informacijama, rekao je Kajari, a građani koji pokušavaju da razumeju situaciju često su izloženi pogrešnim ili čak lažnim informacijama.

Tome se moramo suprostaviti, dodao je i pozvao građane da budu kritični prema vestima koje čitaju i informacijama koje dobijaju, te da informacije traže u više izvora.

Kfor snažno preporučuje da proverite činjenice pre nego što delite, lajkujete ili komentarišete vest na socijalnim mrežama, objavljeno je na fejsbuk nalogu misije NATO na Kosovu.

Dezinformacije i lažne vesti imaju potencijal da polarizuju javno mnjenje, da promovišu nasilni ekstremizam i govor mržnje i, na kraju, da potkopaju demokratiju i smanje poverenje u demokratske procese, upozorio je komandant Kfora u video poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari