Komandant NATO Vesli Klark: Nismo znali 1999. da će Srbi potpuno napustiti Kosovo 1foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

General američke vojske u penziji Vesli Klark, koji je 1999. bio na čelu snaga NATO-a izjavio je povodom 25 godina od bombardovanja Jugoslavije da tada nije znao da će Srbi potpuno napustiti Kosovo.

Klark je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je NATO intervencija bila „neophodna, sprovedena isključivo u humanitarne svrhe i da je ispunila svoj cilj“ kako bi sprečila kampanju etničkog čišćenja uperenu protiv Albanaca na Kosovu.

„Ono što smo znali tada je da će NATO snage biti prisutne. Nismo znali tada da će Srbi potpuno napustiti Kosovo. Nikada nismo imali nameru da podelimo Kosovo, niti da ga učinimo nezavisnim“, kazao je on.

Klark dodaje da je i sada situacija u regionu neprihvatljiva jer Srbija „ne priznaje nezavisnost i meša se u unutrašnje stvari Kosova“ vršeći snažan i težak politički pritisak na manjeg suseda.

„I kada SAD traže od obe strane da sednu za isti sto, mislim da treba da pojačaju pritisak na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i Srbiju, jer je Srbija moćnija, veća zemlja, ima mogućnost da bude fleksibilnija u ovom slučaju“, kazao je on.

Navodi i da je sada trenutak za dijalog teži jer je počeo rat u Ukrajini, da „Rusija koristi Srbiju da pripremi teren kako bi, ako uspe sa Kijevom, napravila još veći haos na Zapadnom Balkanu“ i da neće biti rezultata u regionu dok se ne reši rat u Ukrajini.

On je dodao i da se u potpunosti slaže sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom koji je kazao da je Beograd bliži NATO-u nego Priština.

„Znate, ja mislim da je ovo pokušaj da se Beograd vodi u pravom smeru. I nadam se da je ambasador Hil uspešan u tome, jer je veoma važno i bilo bi ogromno dostignuće“, kazao je Klark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari