Komšić pozdravio nametanje zakona o zabrani negiranja genocida 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozdravio je odluku Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, navodeći da je bilo krajnje vreme da se zakonski reguliše kažnjavanje onih koji veličaju genocid i vređaju žrtve.

„Ta odluka je zasnovana na nizu presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koje su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Srebrenici“, naveo je Komšić.

On je ocenio da je Inckova odluka „civilizacijski čin i najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju“.

„Krajnje je vreme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način kažnjavanja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vređaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava“, istakao je Komšić.

Prema njegovim rečima, to je i „jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida i na rasprivanju međuetničke mržnje među građanima BiH, da takvo delovanje nije prihvatljivo i da neće proći bez primerene kazne“.

„Drago mi je da Incko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH, doneo ovakvu odluku. Našem društvu je ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta ‘preko potrebnog leka’, sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj“, naglasio je Komšić.

On smatra da je Incko „postupio po svojoj savesti“.

„Mislim da je Incko postupio po svojoj savesti. Nažalost, na kraju mandata, ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih ‘međunarodnih šefova'“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je danas zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a najviša kazna je do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari