Konačni rezultati parlamentarnih izbora mogući već naredne nedelje, Skupština i Vlada najkasnije u avgustu i novembru 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Ukoliko nijedan učesnik izbora u Velikom Trnovcu ne podnese zahtev za poništavanje glasanja, Republička izborna komisija bi mogla da proglasi konačne rezultate parlametrarnih izbora već naredne nedelje. Time bi se posle tri meseca završio izborni proces započet 3. aprila kada su održani parlamentarni izbori.

Posmatrači kažu da je sve prošlo uglavnom u skladu sa procedurama, a učesnici zasad ne najavljuju zahteve i žalbe.

Koalicija Albanaca Doline dobija jednog poslanika u Skupštni Srbije, a SPS umesto 32 poslanika imaće 31.

Kada budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, počinje da teče rok ukupno 120 dana za formiranje Vlade.

U tih 120 dana mesec dana je rok za održavanje konstitutivne sednice parlamenta na kojoj će biti potvrđeni mandati novim poslanicima, a kada Skupština Srbije bude konstituisana počinje da teče rok od 90 dana za izglasavanje vlade.

To znači da bi Skupština mogla da bude konstituisana najkasnije u prvoj nedelji avgusta, a Vlada najkasnije početkom novembra.

Međutim, prema našim nezvaničnim saznanjima moguće je da će konstituisanje skupštine i formiranje vlade biti urađeno brže, budući da je bilo očekivano da se petm glasanjem u Velikom Trnovcu konačno završe izbori.

Ipak, iskustvo je pokazalo, da brzina formiranja izvršne i zakonodavne vlasti zavisi samo od političke procene predsednika Srbije Aleksandra Vučića, budući da Zapad od nove vlade očekuje uvođenje sankcija Rusiji.

U tom roku od 90 dana predsednik Srbije treba da obavi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i dodeli mandat za sastav vlade onoj stranci koja okupi većinu u Skupštini.

Jer u Zakonu o predsednku republike piše:“Predsednik Republike dužan je da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade“.

A Vučić je i najavio razgovore o vladi čim se parlament konstituiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari