Konferencija "Sretenjske dileme": Režim veštački deli stanovništvo na rusofobe i rusofile 1foto: Medija centar

Uoči Dana državnosti Srbije učesnici konferencije „Sretenjske dileme – ;srpska državnost između rusofilije i rusofobije“ optužili su aktuelni režim da proizvodi podele stanovništva u Srbiji.

Dragomir Anđelković iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenio je da je priča o rusofiliji i rusofobiji zapravo priča o režimu.

„Prema istraživanjima javnog mnjenja u građanstvu nema prave rusofobije. Retki su takvi stavovi i takve izjave. Rusofilije ima, ali je ona sekundarna, jer su građani zapravo nezadovoljni ponašanjem zapada prema nama“, rekao je Anđelković na konferenciji u Beogradu.

On je ocenio da bi, da nema Rusije i Kine, Kosovo odavno bilo u Ujedinjenim nacijama.

„Nije na nama da se mešamo u unutrašnju politiku Rusije i Ukrajine, na nama je da štitimo naše nacionalne interese. Pravilan odnos bez mnogo emocija, fobija ili filija. Ne smemo da postanemo arena u kojoj će se igrati rusofobne igre, kako bi neko izvukao politicku korist“, rekao je Anđelković.

Čedomir Antić iz Naprednog kluba naveo je da Srbija mora da prestane da računa na spasioce i sa levice i sa desnice.

„Jugoslavije više nema, a u EU nas nisu primili, zato treba da vodimo srpsku politiku“, rekao je Antić.

Vladan Glišić iz Narodne mreže je ocenio da je Ruska imperija bila garant i opstanak srpske državnosti.

„Rusofobija ne treba da bude zanemarena, jer je pozicionirana u krugovima političke elite. Lični režim je problematičan, on odlučuje na osnovu svojih afiniteta da li će biti rusoflije ili rusofobije. Rusija je često bila na strani onih koji su nam pomagali, ali to nikada nije bilo idealno i mi zato moramo da razvijemo svoj sistem“, zaključio je Glišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari