Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 1Foto: Vojin Radovanović

Skupština grada Beograda konstitusana je danas, a socijalista Nikola Nikodijević izabran je za predsednika Skupštine sa 60 glasova. Izabrana je i sekretarka Skupštine Biljana Živković. Time se Skupština smatra konstituisanom, po Zakonu o lokalnim izborima.

Početkom naredne nedelje biće zakazana sednica na kojoj će biti izabran gradonačelnik Beograda. Kandidat liste oko SNS je Aleksandar Šapić.

Odbornici sa liste Kreni-promeni napustili su konstitutivnu sednicu nakon što su im verifikovani mandati. Toma Fila, odbornik SPS, potvrdio da će Aleksandar Šapić biti kandidat liste oko SNS za gradonačelnika glavnog grada.

Opozicioni odbornici uoči sednice su poručili da će biti opozicija koalicionoj sprezi kriminala i korupcije, a odbornici Kreni-promeni neće učestvovati u budućem radu Skupštine. Vanskupštinska opozicija najavljuje „vruću jesen“.

Konstitutivnoj sednici je predsedavao najstariji odbornik, Toma Fila iz redova SPS. Sednicu je zakazao Privremeni organ, na čijem čelu je bio Aleksandar Šapić.

Na dnevnom redu sednice bilo je potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, kao i sekretara i zamenika sekretara.

Skupština Beograda smatra se konstituisanon izborom predsednika i sekretara Slupštine.

14.06 Biljana Živković je izglasana za sekretara Skupštine sa 57 glasova za.

14.05 Igor Jovanović izabran je za zamenika predsednika Skupštine grada Beograda sa 61 glasom za.

13.57 Živorad Nikolić, odbornik grupe Aleksandar Vučić – Beograd sutra, kaže za Danas da onima koji sa podsmehom gledaju na njegov politički angažman želi da dožive godine koje ima on, kao i njegov kolega iz klupa Branko Milićević, i da uživaju u privilegijama tih godina i karijera koje su napravili.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 2
Foto: Vojin Radovanović

„Očekujem da ovaj sastav Skupštine Grada bude uspešniji od prethodnog, da bude više ideja i realizacija dogovorenog. Mislim da je ovo važno mesto da se nađemo, dogovorimo, da razmenimo mišljenja i pozicija i opozicija i da zajednički ulepšavamo Beograd. Valjda je to suština, tako sam shvatio svoju ulogu ovde“, kaže on.

Ima utisak da će atmosfera biti konstruktivnija, što je, kaže, važno jer su i vlast i opozicija na istom zadatku i da je bitno da se poštuju kao ljudi.

13.52 Završeno je tajno glasanje za kandidata za zamenika predsednika Skupštine Igora Jovanovića. Određena je pauza zbog utvrđivanja rezultata.

13.33 Počelo tajno glasanje za zamenika predsednika Skupštine.

13.21 Novi saziv Skupštine Beograda imaće pet odborničkih grupa.

 Dimitrijević: Kako naslednici Komunističke partije gledaju na rušenje socijalističkog nasleđa?

13.15 Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti iz Zeleno-levog fronta, pitao je Nikodijevića i ostale socijaliste kako kao naslednici Komunističke partije gledaju na uništavanje nasledstva socijalizma i potencijalno rušenje Generalštaba.

„I prodaju Generalštaba, molim vas, kome? Ljudima koji su bombardovali ovaj grad 1999. godine. Krijete se i za lažnog patriotizma. Celu kampanju ste vodili na temelju lažnog patriotizma. A za to vreme, prodajete Kušneru, Trumpu i ne znam kome. Prodajete nešto što je bilo vojna imovina“, rekao je on.

Nikodijević je odgovorio da je cilj da se uvedu lični pratioci za svako dete kom je neophodno u ovom gradu, da se ukinu liste čekanja.

„Da imamo lične pratioce, da imamo personalne asistente, da imamo nove klubove za stare, preko 30 smo ih otvorili u zadnjih nekoliko godina. Da otvorimo dnevne boravke za decu sa posebnim potrebama. Da se borimo da nema barijera među nama u ovom gradu, bez obzira na različnosti. Da se borimo za svakog čoveka i za njegovo dostojanstvo. I to je uloga nas levičara u ovom parlamentu“, rekao je on.

13.10 Nastavljen rad Skupštine i u toku je debata o zameniku predsednika paralementa, a kandidat je Igor Jovanović.

12.48 Određena pauza od 30 minuta za kandidovanje zamenika predsednika Skupštine.

12.4o Nikola Nikodijević preuzeo vođenje sednice nakon što je izabaran za prvog čoveka gradskog parlamenta. On je naveo da se nada da će ubrzo biti izabran i gradonačelnik, gradsko veće i usvojen budžet grada.Kaže da želi toleranciju jednih prema drugima uprkos različitim mišljenjima.

On bi, kako kaže, voleo da se sve partije koje su učestvovale na izborima vrate u parlament. Žao mu je što je Dobrica Veselinović dao ostavku na svoj mandat. Kaže da Skupštinu čeka buran period o čemu će se pričati sledeće nedelje prilikom izbora gradonačelnika.

12.35 Dragan Petrović, odbornik „Mi snaga naroda“, kaže za Danas da se privikavaju na Skupštinu grada.

„Naš glavni problem je što postoji većina koja nije za NATO, sankcije Rusiji i predaju Kosova, a najveći deo biračkog tela preuzima vlast“, smatra on.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 3
Foto: Vojin radovanović

Petrović je rekao i da su gradske teme povezane sa nacionalnim, jer vlast, ocenjuje, vara građane koji su protiv NATO, sankcija Rusiji, kao i predaje Kosova, a kojima se vlast predstavlja kao patriotska.

Dodao je da će o tome hoće li glasati za predloge vlasti i opozicije odlučivati od konkretnog do konkretnog pitanja.

Miloš Pavlović poručio da Beograd čeka osveženje

12:21 Završeno tajno glasanje za izbor predsednika Skupštine i određena je pauza od 20 minuta tokom koje će biti utvrđeni rezultati.

11:47 Miloš Pavlović, odbornik liste „Biramo Beograd“, najavio da opozicioni poslanici sa te liste neće glasati za izbor Nikodijevića i sekretara Skupštine, jer oni predstavljaju kontinuitet pljačkanja i ponižavanja građana Beograda, koje je počela projektom „Beograda na vodi“, preko rasprodaje imovine, pa do rušenja Generalštaba.

On je poručio naprednjacima da ne misle da neće „osvežiti u Beogradu kao što je osvežilo u Crnoj Gori“.

11.42 Odbornik SNS Aleksandar Mirković zahvalio se građanima na podršci na izborima i odgovorio opozicionim poslanicima da moraju mnogo toga da urade kako bi ih neko shvatio ozbiljno. Prema njegovim rečima, sve stranke i ljudi na listi oko SNS ujedinili su se oko želje i borbe za bolje sutra.

Dobrica Veselinović podneo ostavku

11.28 Odbornica sa liste „Biramo Beograd“ Natalija Stoimenović navela je u diskusiji o izboru predsednika Skupštine da u Beogradu postoje razvojni putevi i mreže korupcije kako bi se dodatno razvili partijski interesi i građanima ukidao prostor i njihovi problemi ostali nerešeni.

„Kandidat za predsednika Skupštine je svoju karijeru počeo kao deo fantomskog klana koji je na jedno veče ukinuo državu i grad, tako što je u prethodnom mandatu prodavao maglu“, navela je ona.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 4
Foto: Vojin Radovanović

11.23 Dobrica Veselinović je saopštio za govornicom Skupštine da podnosi ostavku na mesto odbornika, poželeo sreću ostalim odbornicima i poručio da se vode etičkim merilima u donošenju odluka i zanemare finasijske i partijske interese. Konstatovano da mu je prestao mandat.

11.20 Odbornik Nebojša Bakarec kaže da je kandidat za predsednika Skupštine Nikola Nikodojević deset godina deo tima koji je uzdigao Beograd.

11.12 Aleksandar Antić, predlagač Nikole Nikodojevića za predsednika Skupštine grada Beograda, u ime liste „Aleksandar Vučić-  Beograd sutra“ rekao je da je Beograd proveo previše vremena u privremenom satusu i izborima i da zbog građana treba što pre da počne da deluje efikasno.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 5
Foto: Vojin Radovanović

On kaže da se Nikodijević dokazao u prethodnom periodu da može efikasno da vodi Skupštinu-

„Nikola je dovoljno mlad i ima veliku energiju i posvećenost Beogradu i dovoljno iskusan i efikasan da vodi Skupštinu. Neće biti preterano ako kažem da je neko ko i najbolje poznaje funkcionisanje gradske skupštine“, kazao je Antić.

Prema Antićevoj oceni, Nikodijević će čuvati i uspostaviti demokratsku atmosferu i obezebediti da se poštuju procedure.

Nikodijević je odbio da se predstavi odbornicima budući da su svi dobili njegovu biografuju.

10.59 Odbornik SPS-a Toma Fila izjavio je da će kandidat za gradonačelnika biti Aleksandar Šapić, te da se nada da će nova vlast trajati četiri godine.

10.51 Savo Manojlović, odbornik Kreni – Promeni, nakon izlaska iz sale rekao je da su odbornici nakon verifikacije mandata iz protesta zbog izbornih nepravilnosti izašli, te da će odborničke naknade donirati u humanitarne svrhe. Naveo je i solidarnost prema borbi u Nišu.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 6
Foto: Vojin Radovanović

„Borićemo se institucionalno i vaninstitucionalno“, rekao je Manojlović.

10.48 Nakon što su potvrđeni mandati odbornicima, određena je pauza od 15 minuta radi pripreme za izbor predsednika Skupštine Beograda.

10.46 Odbornička grupa Kreni-promeni napustila sednicu.

10.41 Posle pauze sednica je nastavljena, a Verifikacioni odbor za potvrđivanje mandata odbornika predložio je Skupštini da donese odluku o potvrđivanju mandata 110 odbornika. Predsedavajući je otvorio raspravu, ali se niko na ovu temu nije javio. Odbornici su usvojili odluku komisije i potvrdili mandate.

10.20 Odbornici su izglasali članove Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata, nakon čega je određena pauza od 15 minuta dok odbor uradi svoj posao.

10.11 Odbornici pokreta Branimira Nestorovića „Snaga naroda“ zauzeli su svoja mesta, a među njima ima i novih lica, poput naučnog saradnika Dragana Petrovića. Kandidat za gradonačelnika ovog pokreta Borislav Antonijević trenutno donosi vodu svojim kolegama iz odborničke grupe.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 7
Foto: Vojin Radovanović

10.10 U sali je i Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačlenika liste oko SNS.

9.59  Nekoliko minuta pred početak skupštine stigao je i Toma Fila (SPS), koji ce danas predsedavati kao najstariji odbornik, kao i njegov partijski kolega Nikola Nikodijević koji će, kako je Danas ranije pisao, biti izabran za predsednika Skupštine grada. Tu su i funkcioneri i odbornici SNSa, koji zauzimaju svoja mesta u sali. Tu je i novopečeni odbornik vlasti Saša Borojević, predsednik udruženja Porodični alarm.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 8
Foto: Vojin Radovanović

U Skupštinu stigao Branko Milićević uz „tatatatira“

9.55 Kako javlja reporter Danasa, u Skupštinu su tokom obracanja predstavnika SSP-a i SRCE ušli odbornici Kreni-Promeni, ali ih i dalje nema u sali. U sali je nekoliko odbornika vladajuće stranke, među njima i Branko Milićević – Branko Kockica, koji je našeg reportera u sali pozdravio sa „tatatatira“. Odbornicima sa svoje liste u sali se pridružio i lider Kreni – promeni Savo Manojlović.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 9
Foto: Vojin Radovanović

Stigao je i teniser Janko Tipsarević, odbornik sa liste Beograd sutra. Njegov kolega Nebojša Bakarec na sednicu je poneo i laptop ukrašen likom Aleksandra Vučića.

9.27 Medijima se obratio Miloš Pavlović iz NPSa, koji je naveo da će NPS, NLS, DS i Ekološki ustanak zajednički delovati u ovom sazivu Skupštine grada. Rekao je da neće glasati za predsednika Skupštine i sekretara, jer je to kontinuitet urušavanja Beograda.

I Pavlović je istakao nekoliko projekata vlasti koje smatra pogrešnim i rekao da je GSP u kolapsu, da 40 odsto Beograđana nem uredno vodosnabdevanje i kanalizaciju. Naveo je da je SNS Došao na vlast pod velom lažnom patriotizma, da su obećavali hleb za trideset dinara i spuštanje Beograda na reke.

„Osim lažnih obećanja nismo dobili ništa, Beogradom se širi samo kriminal i korupcija, rekao je i ocenio da se nakon rušenja nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji nastavlja rušenje i Generalštaba“, naveo je on.

Opozicija vam Skupštine Beogrda najvaljuje vruću jesen

Koalicija Biramo Beograd se podelila na dve odborničke grupe iz praktičnih razloga, a ne ideoloških, napomenuo je on.

9.52 Mila Popović iz SSPa, stranek koja je bojkotovala ove izbore, rekla je da se danas ne održava komstituvina sednica, te da je drugog juna sprovedena izborna krađa.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 10
Foto: Printscreen N1

Ona je pokazala i fotografija funkcionera Republike Srpske koji su glasali na gradskim izborima, kao i mesta na kojima su prijavljeni navodni fantomski birači. Poručila je da nastavljaju borbu ja izborne uslove, te da to što neće biti j instituciji Im neće predstavljati problem, jer ni ranije, kako je rekla, nisu mogli mnogo da urade kao odbornici, napomenuvši da im vlast nije odgovorila na preko stotinu odborničkih pitanja.

Boško Škindić iz stranke SRCE rekao je da nas čeka vrela politička jesen.

„Činjenica je da su ovi izbori pokradeni i to je jasno svima. Prethodni izbori su bili farsa i pokazalo se da je naša odluka o neučestvovanju bila ispravna. Toga su danas svesni i predstavnici onih stranaka koje su pristale da u tome učestvuju“, rekao je on.

9.21 Natalija Stojmenović iz ZLF-a navela je pred konstituisanje beogradske Skupštine da očekuje da vidi nastavak formiranje većine koja će predstavljati spregu kriminala i korupciju što se vidi po projektima koje ova vlast namera da sprovede, poput EKSPO 2027.

Ona je rekla da će odbornici odborničke grupe Zeleno levog fronta i Pokreta slobodnih građana prisustvovati sednici.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 11
Foto: Vojin Radovanović

„Bićemo najhladnija opozicija tome i ovde smo da bismo zajedno predstavljali građane koji u ovom gradu ne mogu normalno da se kreću i koji zbog klimatskih promena žive u nenirmlanoj toploti“, navele je ona.

Stojmenović će biti šefica odborničke grupe, dok će Stefan Simić iz PSG biti njen zamenik.

Kreni-promeni verufikuje mandate ali neće učetsvovati u radu

9.11 Uoči sesnice lider Kreni promeni Savo Manojlović održao je konferenciju za novinare ispred zgrade Generalštaba i naveo da je razlog ovog protestnog čina, neučestvovanja u radu Skupštine, potpuno kršenje izbornog procesa koje se  pre svega ogleda u onome što se dešava u Nišu što je direktan izborni iženjering.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 12
Foto: Printskrin Nova.rs

On je kao dva dodatna razloga naveo pitanje Generalštaba i ekspoloataciju litijuma koje je ocenio kao kršenje zakona i volje građana Srbije.

„Bilo kakvi naredni nemiri i građanske neposlušnosti idu na dušu onima koji krše zakone“,  zaklučio je Manojlović čiji će odbornici verifikovati danas mandate ali neće učestvovati u radu Skupštine.

9.09 Stigao je Miloš Pavlović, odbornik Narodnog pokreta Srbije (Biramo Beograd). A ispred Skupštine grada poslednje su pripreme pred obracanje predstavnika Stranke slobode i pravde koje je najavljeno za pola deset, a koja je bojkotovala ove izbore.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 13
Foto. Vojin Radovanović

9.07 Opozicioni poslanici, planiranim rasporedom, razbijeni su na dva dela – s leva su Mi snaga naroda i Biramo, u sredini vlast, a s desna Kreni Promeni, javlja reporter Danasa.

Raspored sedenja u Skupštini grada

8.57 Kako javlja reporter Danasa za sad je sala Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića prazna, a tu su Dobrica Veselinović, kao i odbornica Natalija Stojmenović, sa liste „Biramo Beograd“. Medijske ekipe se i dalje okupljaju, a obraćanje odbornika Biramo Beograd zakazano za devet sati.

Nikola Nikodijević izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, a Biljana Živković za sekretara: Naredne nedelje izbor Šapića za gradonačelnika 14
Foto: Vojin Radovanović

8.47 Prema očekivanjima, današnaj sednica će proteći mirno sudeći po izjavama sagovronika Danasa iz redova opozicije.

8.41 Kako je Danas saznao, Nikola Nikodijević trebao bi ponovo da bude izabran na funkciju predsednika gradskog parlamenta.

8.35 Predstavnici „Biramo Beograd“ i „Kreni-Promeni“ najavili su konferencije za medije u devet časova, ali na različitim lokacijama. Dok „Biramo“ govoriti u holu Skupštine grada, dok će se „Kreni-Promeni“ obratiti ispred zgrade Generalštaba. Najavljeno je i obraćanje Stranke slobode i pravde koja je bila među onim opcijama koje na beogradskim izborima 2. juna nisu učestvovale.

8.20 Odbornici s liste Sava Manojlovića ranije su najavili da zbog izbornih mahinacija i odbijanja prigovora opozicije ne učestvuju u radu beogradske Skupštine – neće podnositi ostavke, kako one ne bi otišle u ruke naprednjaka po D’Ontovoj formuli, ali neće uzimati novčane nadoknade koje slede odbornicima.

8.15 Najavljene su i ostavke, poslednji ju je najavio kandidat za gradonačelnika „Biramo Beograd“ Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta, zbog želje ove stranke da njeni predstavnici ne dupliraju funkcije u republičkom i gradskom parlamentu.

Podsetimo, nakon rezultata izbora 2. juna lista „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) imaće u budućem sazivu 64 odbornička mandata, „I ja sam Beograd – Kreni-promeni“ 21 mandat, a lista „Biramo Beograd“ 14 mandata.

Cenzus su prešle i lista „Mi snaga naroda“ sa 10, i manjinska Ruska stranka sa jednim mandatom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari