KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Činjenica da je sadašnja srpska vlast spremna da dobrovoljno bude potrčko predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i sekretaru Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaju Patruševu je jako tužna, komentariše za Danas psiholog Žarko Korać optužbe ruskog opozicionara Kara Murze da su srpske vlasti pratile i špijunirale njega i njegove kolege tokom boravka u Beogradu, kao i da je ministar policije Aleksandar Vulin potom izveštaje i beleške o praćenju ispostavio ruskim vlastima.

Međutim, za političkog analitičara, Dragomira Anđelkovića, tvrdnje da je ovdašnja policija pratila i prisluškivala ruske opozicionare, tokom njihovog boravka u Beogradu, je zapravo odraz neozbiljnosti ovdašnje vlasti koja nije smela ni da dopusti da se oni okupe i, kako kaže, imaju uopšte bilo kakve aktivnosti ma teritoriji Srbije.

To bi, prema njegovom tumačenju, bio minimalni obzir prema ruskim vlastima, s obzirom na to da, tvrdi Anđelković, Vladimir Putin čuva srpske nacionalne interese.

Podsetimo, ruski opozicionar Vladimir Kara Murza izjavio je za list Nova da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi. „U maju prošle godine Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, istakao je Kara Murza.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 2– Ovdašnja vlast dobrovoljno prisluškuje sastanak ruskih opozicionara u Beogradu a dičimo se da smo suverena i nezavisna zemlja. Uzgred jedan od učesnika je kasnije uhapšen u Moskvi. Ali zemlja koja prisluškuje svoje opozicione stranke sigurno je puna razumevanja za Vladimira Putina koji to isto radi – kaže Žarko Korać.

Komentarišu gotovo momentalnu osuđujuću reakciju iz Evropske unije na obelodanjivanje ovog slučaja, sagovornik Danasa kaže da je očigledno se za to u Evropi znalo.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 3
Foto: FoNet/ Božidar Petrović

– I odmah je izrečena opomena Srbiji zbog servilnosti ruskom antidemokratskom režimu. A ministar Vulin je te ljude čak nazvao špijunima, potpuno kao da mu je Patrušev pisao govor, što možda i jeste – zaključuje Žarko Korać za naš list.

Naime, poslanici socijaldemokrata u Evropskom parlamentu izrazili su juče zgražavanje vešću da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin učestvovao u nelegalnom prisluškivanju ruske opozicije.

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasila se putem svog zvaničnog Tviter naloga, osudivši to što Srbija, kandidat za članstvo u EU, sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije.

„Zgroženi smo ovom uznemirujućom vesti. Srbija kao zemlja kandidat za EU mora da poštuje ljudska prava, a ona sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije.

Ova vest još više zabrinjava uoči referenduma o ustavnim promenama u nedelju, koji bi trebalo da ojača srpsko pravosuđe“, poručili su iz ove parlamentarne grupe.

Inače, Aleksandar Vulin je, povodom tih navoda, izjavio da „svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 4
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

On je rekao da je Vladimir Kara-Murza „lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon objavila je na Tviteru da je „šokirana vestima o prisluškivanju ruskih opozicionih lidera u Beogradu i dostavljanje ruskoj obaveštajnoj službi“.

Srbija mora da čuva osnovna prava i ljudsko dostojanstvo svih ljudi na svojoj teritoriji, poručila je ona.

„Konačno, Srbija mora da izabere da li zaista želi da se transformiše i pridruži EU ili da se dalje uskladi da autokratama iz Moskve i Pekinga. Politika sedenja na dve stolice je neprihvatljiva“, napisala je Fon Kramon.

Dragomir Anđelković, međutim, kaže da je “cinično kada neke EU strukture od nas traže da se solidarišemo sa ervroatlantskom antiruskom politikom”.

To je isto, napominje on, kao da se od žrtve zahteva da pomaže onoga ko je zlostavlja protiv strane koja je brani.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 5
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Rusija je ključni partner Srbije u odbrani njenih nacionalnih interesa od Kosova do Republike Srpske. Bez podrške Moskve, mi bismo po svim tim i drugim za nas vitalnim pitanjima odavno bili primorani da kapitulirano. Otuda, Srbija je dužna da se prema Kremlju postavi maksimalno korektno, i da u uslovima kada se Rusija suočava sa raznim aspektima agresivne politike NATO sila, ne dopusti da na bilo koji način bude deo antiruskih procesa. To svakako podrazumeva da Beograd na svojoj teritoriji ne sme da dopusti bilo kakve aktivnosti koje zvanična Moskva procenjuje kao neprijateljske, ma ko da stoji iza njih – kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, nije na Srbiji da se bavi ruskom unutrašnjom politikom, već prioritet mora da bude zaštita sopstvenih vitalnih nacionalnih interesa koje je nemoguće braniti bez Moskve.

– To znači da na prostoru Srbije ne smemo da dopustimo da se odvija bilo šta što ulazi u tu sferu. Problem je ako je Beograd stvarno tako nešto dopustio, a ne što je eventualno o takvim aktivnostima informisao ruske vlasti. Drugo nije potvrđeno već je samo plod špekulacija nekih ruskih krugova povezanih sa zapadnim centrima moći. Prvo, izgleda da se dogodilo. Ako je tako to je za osudu jer potencijalno šteti srpsko-ruskim odnosima a samim time odbrani ugroženog kako teritorijalnog integriteta Srbije, tako  i dejtonom potvrđene državnosti Republike Srpske – zaključuje Anđelković.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 6
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Vladimir Кara-Murza je, podsetimo, ruski političar, pisac i istoričar.

U periodu od 2015. do 2017. godine,  dva puta je bio trovan, zbog čega je bio i u komi.

Prema navodima zapadnih medija, iza njegovog trovanja stoji ruska Fedralna služba bezbednosti.

„Smešno je što je Vulin tek sada reagovao. To je bilo tako davno. Podsetiću vas da je početkom decembra objavljeno da je Vulin početkom maja doleteo u Moskvu i predao sekretaru Saveta za bezbednost Nikolaju Patruševu transkript naših razgovora“, izjavio je danas Kara-Murza agenciji Beta.

Po njegovim rečima, srpski mediji su objavili da se Patrušev tada lično zahvalio Vulinu za dostavljenu informaciju a tada je i državna TV Rusija 24 emitovala reportažu o tome kakve su sjajne srpske tajne službe jer su predale „šta rade rusofobi“.

„U suštini, mi smo početkom maja održali seminar u Beogradu za kandidate za odbornike koji su predstavljali opoziciju. Pokušali smo da održimo seminar u martu Moskvi, ali smo svi uhapšeni, nas 300 i nama su stavili do znanja da više ne možemo da održavamo takve skupove u Moskvi. Posle toga smo otišli u Beograd, a teme seminara za izbore su bile standardne“, objasnio je on.

Kara-Murza je naveo da je sredinom maja Vulin otišao u Moskvu i Patruševu predao stenograme razgovora sa seminara koje je snimala srpska služba Državne bezbednosti i da je Patrušev zahvalio Vulinu.

„Važno je pogledati tajming – mi smo početkom maja održali seminar, sredinom maja Vulin leti u Moskvu, a Andrej Pivovarov, sa kojim smo zajedno organizovali seminar u Beogradu, uhapšen je krajem maja i i dalje je u pritvoru pod optužbom da je saradjivao sa neprijateljskim organizacijama“, naveo je Kara-Murza.

Pivovarov je bivši izvršni direktor organizacije Otvorena Rusija koju je osnovao kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, a rusko tužilaštvo je 2017. proglasilo „nepoželjnom organizacijom“.

KORAĆ: Vučić razume Putina jer takođe prisluškuje opoziciju; ANĐELKOVIĆ: Beograd nije smeo da dozvoli aktivnosti neprijatelja Putina u Srbiji 7
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK

Njega su uhapsili pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti 31. maja na aerodromu u Sankt Peterburgu.

Kara-Murza je ocenio da je to što je Vulin predao Patruševu stenogram razgovora „bio povod za hapšenje Pivovarova“.

„Čuo sam da Vulin namerava da me tuži, ali se bojim da ću stajati u redu, jer pre mene treba da tuži srpsku štampu, zatim Patruševa koji je zahvalio srpskoj strani za tu informaciju i rusku džavnu TV koja je saopštila tu informaciju. Tek tada ću ja doći na red“, rekao je ruski opozicionar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari