Socijaldemokrate u EP zgrožene prisluškivanjem ruske opozicije u Beogradu 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL / POOL

Poslanici socijaldemokrata u Evropskom parlamentu izrazili su zgražavanje vešću da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin učestvovao u nelegalnom prisluškivanju ruske opozicije.

Kako prenosi Nova.rs, druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasila se putem svog zvaničnog Tviter naloga, osudivši to što Srbija, kandidat za članstvo u EU, sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije.

„Zgroženi smo ovom uznemirujućom vesti. Srbija kao zemlja kandidat za EU ​​mora da poštuje ljudska prava, a ona sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije. Ova vest još više zabrinjava uoči referenduma o ustavnim promenama u nedelju, koji bi trebalo da ojača srpsko pravosuđe“, poručili su iz ove parlamentarne grupe.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza izjavio je da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi.

Vulin je, povodom tih navoda, izjavio da „svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon objavila je na Tviteru da je „šokirana vestima o prisluškivanju ruskih opozicionih lidera u Beogradu i dostavljanje ruskoj obaveštajnoj službi“.

Srbija mora da čuva osnovna prava i ljudsko dostojanstvo svih ljudi na svojoj teritoriji, poručila je ona.

„Konačno, Srbija mora da izabere da li zaista želi da se transformiše i pridruži EU ili da se dalje uskladi da autokratama iz Moskve i Pekinga. Politika sedenja na dve stolice je neprihvatljiva“, napisala je Fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari