Odlazak prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na Kosovo i Metohiju i njegov razgovor sa Srbima, predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Beogradu ocenjuju pozitivno i uvereni su da je učinjen korak napred ka većem poverenju između Vlade Srbije i srpskog naroda na KiM.


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koji je i član tima za izradu plana za implementaciju sporazuma Beograd i Prištine, kaže da Srbija mora da dobije jasne zakonske garancije kako će institucije zajednice srpskih opština funkcionisati i kako će biti struktuirane pravosudne institucije.

– To je ono što mora da bude pravnim okvirima obezbeđeno i to je ono oko čega se vodi bitka u Briselu – objasnio Đurić. On je kazao da je srpski tim spreman da ta bitka bude nastavljena što pre, jer nema vremena za gubljenje i prostora za nedoumice.

– Pregovarački proces ne može biti okončan sve dok se sva pitanja ne okončaju. I tek kada sve to okončamo, videćemo da će položaj Srba biti zaokruženiji, stabilniji. Neće niko ukidati institucije koje će se oformiti, niko neće vojskom Srbe terorisati na KiM – zaključio je Đurić.

On je gostujući na RTV B92 naveo da su nedeljni razgovori prvog potpredsednika Vlade i Srba sa severa KiM bili teški, ali otvoreni. Đurić smatra da su stavovi Vlade i Srba koji se protive briselskom sporazumu sada približeni i „unekoliko jasniji“.

Odgovarajući na pitanje šta je pomak, Đurić navodi da smo bliži tome da ljudi razumeju šta su koristi i šta su mane tog sporazuma i da shvate da je ovo maksimum za koji su se pregovarači izborili.

Funkcioner SNS Milovan Drecun ocenio je da je nakon posete potpredsednika Vlade Kosovu napravljen suštinski pomak i da se krenulo putem realne ocene postignutog sporazuma. „Čini mi se da je postignut kompromis između Srbije i Srba sa Kosova, a on se ogleda u tome da je Srbima na severu postalo jasno da Srbija ne može da ide korak unazad, da oni prihvataju takvo stanje, ali da će nastojati da u narednom periodu poboljšaju svoj položaj u sporazumu postignutom u Briselu“, kazao je Drecun.

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić ocenio je da je Vučićevom posetom napravljen veliki iskorak u afirmaciji odluke Vlade, parlamenta i briselskog sporazuma. „Već danas stvari su mnogo jasnije i tvrđava predrasuda se ruši kao kula od karata“, rekao je Ružić. On je dodao da će biti još izazova i podeljenih mišljenja. Međutim, kako je istakao, narod na KiM je u velikoj većini shvatio da samo zajedno možemo postići „zajednički nacionalni cilj koliko god put ka njemu bio trnovit“.

Predsednik građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović kaže za Danas da je Vučićeva poseta KiM hrabar i državnički potez kojim je poslata poruka da Srbija neće napustiti institucije Srba na KiM.

Prema njegovim rečima, Vučić je ovo pitanje mogao da reši, kako je i sam rekao, iz Beograda – raspuštanjem četiri opštine i uvođenjem privremenih mera, što se nije dogodilo.

– Važno je da znamo da Srbija neće napustiti ove institucije, da će nastaviti da finansira i zdravstvo i školstvo, da će diplome biti kompatibilne i prihvaćene u Srbiji kako se prihvataju diplome iz Vojvodine ili iz nekog drugog dela Srbije“, rekao je Ivanović, državni sekretar u bivšem Ministarstvu za KiM.

On smatra da treba nastaviti s ovom praksom kojoj treba da se priključe i ministri zdravlja, prosvete, energetike, lokalne samouprave, koji će narodu na KiM prenositi šta je politika Vlade Srbije i koje su garancije koje Vlada daje „a ne da se to prepušta političkim partijama“.

DSS tvrdi da je poseta prvog potpredsednika Vlade pokrajini pokazala da nema nijednog Srbina na Kosovu koji je za briselski sporazum

„Razum umesto emocija“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej saglasili su se da je potrebno jedinstvo u rešavanju najtežih problema KiM da se ne sme izgubiti razum i prepustiti se emocijama. „Svako treba i može da kaže ono što misli, ali niko ne može da zloupotrebljava svoj položaj na bilo koji način“, izjavio je Nikolić posle razgovora s patrijarhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari