Koškanje i provokacije: Protest LSV-a protiv spomenika "nevinim žrtvama" 1944/45 u Novom Sadu ometali aktivisti koalicije "Zajedno" 1foto: LSV

Članovi i simpatizeri Lige socijaldemokrata Vojvodine protestovali su danas na mestu gde treba biti postavljen sporni pomenik „nevinim žrtvama“ rata 1944/45 u Novom Sadu, ali su ih u tome ometali aktivisti koalicije „Zajedno“.

Ligaši, njih nekoliko desetina, okupilo na uglu 1.300 kaplara i Ive Andrića, gde je izbetoniran postament na koji nikako da dođe skulptura koja treba da simbolizuje nevine žrtve koje su predmet sporenja već mesecima u Novom Sadu, jer se se na spisku žrtava našli i osuđeni ratni zločinci te saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu.

Dvoje mladih članova LSV nisu uspeli dovoljno dobro da se čuju i ispričaju sve ono što su želeli o svojoj antifašističkoj tradiciji, jer su ih u tome konstantnim dovikivanjem ometali aktivisti „Zajedno“, koji predstavljaju inicijativu „Digni gard, odbrani Grad. Reci NE spomeniku fašistima!“, koji već mesecima prikupljaju potpise protiv ovog spomenika.

Ova koalicija zamera LSV što sada protestuje protiv spomenika, a na vlasti su u Novom Sadu sa Srpskom naprednom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara (koji su i inicirali postavljanje spomenika), te nisu učinili ništa da spreče njegovo postavljanje. U nekoliko navrata došlo je do naguravanja, ali na kraju verbalni sukobi nisu eskalirali u fizički obračun.

Iz LSV kažu da osuđuju današnji napad na antifašistički skup koji je održan u Novom Sadu.

„Ovaj akt pokazuje da je nekim pojedincima u Novom Sadu bitnije iskazivanje mržnje prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, nego borba protiv fašizma“, rekao je Marko Lutkić iz novosadskog odbora ove partije.

LSV poziva sve demokratske političke aktere u Novom Sadu, da svu energiju usmere u pravcu borbe protiv izgradnje spomenika fašistima, a da zaborave na sve razlike.

Sa druge strane, iz koalicije „Zajedno“ danas ranije su saopštili da su predstavnici LSV-a svojim glasovima i otvorenom podrškom u Savetu za kulturu Skupštine grada omogućili da se u tom radnom telu donese odluka o podizanju spomenika ratnim zločincima.

„Činjenica je i to da su odbornici i predstavnici LSV-a u Skupštini grada i svim skupštinskim radnim telima glasali za svaku odluku koja ima veze sa podizanjem spomenika ratnim zločincima, osim u jednom slučaju, kada nisu uopšte glasali. Taj pojedinačan slučaj sada predstavlja „smokvin list“ kojim pokušavaju da sakriju golu kolaboraciju sa neprijateljima demokratije i porobljivačima našeg grada. LSV je među odgovornima što je nepravda postala zakon u Novom Sadu. Velika je to sramota i ne spira se parolama i izjavama za medije“, navodi se u saopštenju.

U nastavku saopštenja su pitali članove Lige da li će javnosti saopštiti koja je bila uloga predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine u donošenju odluka u vezi sa sramnim spomenikom, od učešća u radu Komisije koja je razmatrala inicijativu SVM-a i prihvatila je, do glasanja za Odluku kojom je omogućeno finasiranje izrade skupture i njeno postavljanje?

„Da li ćete se danas, na okupljanju koje ste zakazali, javno pokajati i uputiti izvinjenje porodicama istinski nevinih žrtava i svim građanima Novog Sada za vaša dosadašnja činjenja i nečinjenja, kolaboraciju i ćutanje?“, dodaje se u saopštenju.

IZ LSV su ranije naveli da su se protivili odluci o podizanju spomeniku, kao i da su na sednici Skupštine grada obrazložili zbog čega se ta odluka kosi njihovim ideološkim principima i antifašističkim opredeljenjem i aktivnostima.

„Na istoj sednici je, i pored jasnog protivljenja odbornika LSV, ta odluka usvojena jer je za odluku postojala potrebna većina drugih odbornika u skupštini“, naveli su u LSV.

Članove Lige danas su saopštenjem potkačili i njihovi koalicioni partneri iz gradske vlasti iz Pokreta obnove kraljevine Srbije, koji su naveli da je sramno da LSV tvrdi da će spomenik nevinim žrtvama zapravo biti spomenik Miklošu Hortiju i fašistima.

Oni su dodali da niko ne spori da je među žrtvama bilo i ratnih zločinaca koje je na ovaj način stigla ruka pravde, „ali niko ne može i ne sme da ospori da je među stradalima bilo i puno nevinih, koji su život izgubili samo zato što nisu bili za novu jednopartijsku, diktatorsku vlast, nego za višepartijski sistem i parlamentarnu demokratiji na čelu sa kraljem“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari