Kosovo: Brojne reakcije na izricanje presude Salji Mustafi 1EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Presuda Specijalnog suda kojom je danas na 26 godina zatvora osuđen bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, Salji Mustafa, izazvala je mnogobrojne reakcije na Kosovu.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je napisao da je Oslobodilačka vojska Kosova bila i da će uvek ostati „naš nacionalni ponos“.

Citirajući reči Mustafe pred sudskim većem da je „rat Oslobodilačke vojske Kosova bio pravedan, neizbežan i neophodan“, Kranići je napisao da su to „reči svakog od nas koji smo doživeli brutalnu invaziju Srbije. One su realnost kosovske istorije, koju nijedan napor ne može dovesti u pitanje. Više od jednog veka okupacije, nasilja, agresije i uskraćivanja svih ljudskih prava, koje su iskusile desetine generacija našeg naroda, a koji je kulminirao genocidom 1998-1999, cena je slobode koju imamo danas. Oslobodilačka vojska Kosova jeste i uvek će ostati naš nacionalni ponos“.

Dodao je da su centralni deo te istorije „slobodioci koji se bespravno drže u Specijalnom sudu“ u Hagu.

Izrazio je nadu da će u drugom stepenu suđenja odluka o zatvorskoj kazni Mustafi „koja izaziva ogorčenje kod svakog Albanca… biti ispravljena kako bi se dokazala ozbiljnost i nepristrasnost Suda. Uvek smo verovali pravdi i pravdi, neizbežno, ponekad, mora i naći će svoj pravi put“.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da je presuda Saliju Mustafi samo jedan od stepena pravde i da snažno veruje u nevinost OVK.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da se nada da će za Mustafu odluka na drugom stepenu biti „epilog za slobodu, kao što se dešavalo u mnogim drugim slučajevima, kada su drakonske kazne vraćene na oslobađajuće presude“.

Šefica poslaničke grupe vladajućeeg Pokreta Samoopredelenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla da je današnja presuda Specijalnog suda posledica „pogrešne odluke“ Skupštine Kosova o osnivanju tog suda.

Visoki zvaničnik Socijaldemokratske inicijative Endrit Šalja je rekao je da Specijalni sud ne može da izriče kazne u ime naroda Kosova i na Fejsbuku napisao da „Sloboda ima ime: OVK – Salih Mustafa – Cali“.

Ministar odbrane Kosova, Armend Mehaj, rekao je da je Specijalni sud „nepravedan“ i da je Oslobodilačka vojska Kosova „štitila svoj narod i teritoriju“.

„OVK je jedna od najsavršenijih, najorganizovanijih armija za zaštitu doma, porodice i sopstvene zemlje“, a Sud „izmišljaju Srbija i njihovi prijatelji. Verujem u pravdu i biće preduzeti odgovarajući koraci za podršku vlade i drugih partnera“, najavio je Mehaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari