"Kosovo je ojačalo mostove sa zemljama Zapadnog Balkana": Kurti na Bečkom ekonomskom forumu 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Premijer Aljbin Kurti je na današnjem 20. Bečkom ekonomskom forumu u Prištini kazao da je Kosovo ojačalo mostove sa susednim zemljama Zapadnog Balkana, dodajući da su mnoge međunarodne organizacije potvrdile napredak u demokratiji i vladavini prava, prenosi Reporteri.

„Međunarodne organizacije su potvrdile naš značajan napredak u oblastima demokratije i vladavine prava. Takođe smo ojačali naše mostove sa susedima na Zapadnom Balkanu. Mislim da je ovaj napor najbolje predstavljen ne brojevima, već bezbrojnim sastancima. Imao sam zadovoljstvo da budem deo sastanak gde jedni sa drugima delimo izazove, pobede i vizije, kada pominjem dostignuća iz prošlosti, još više sam oduševljen onim budućim“, poručio je Kurti.

Kurti je dodao da će nedavni sporazum sa MMF-om koristiti za razvoj obnovljive energije.

„Najnoviji sporazum sa MMF-om daje nam početnih 80 miliona evra za izgradnju obnovljivih i solarnih kondenzatora sa mogućnošću dobijanja daljih 80 miliona evra, a u našoj energetskoj strategiji 2022-2031. predviđamo za manje od 10 godina više od 1.300 megabita proizvedenih od obnovljivih izvora energije. Takođe stvaramo prve suverene fondove naše zemlje“, zaključio je Kurti.

Generalni sekretar Bečkog ekonomskog foruma Elena Kirčeva rekla je da je glavni cilj te institucije konsolidacija regiona, kome je potrebna Evropa.

„Moramo da gledamo napred, dajući prioritet konsolidaciji regiona. Ovo je glavna svrha ekonomskog foruma, da dođe do konsolidacije jer je regionu potrebna Evropa, ali dozvolite mi da kažem da je Evropi potreban region“, rekla je Kirčeva.

Predsedavajući Bečkog ekonomskog foruma, nekadašnji američki diplomata, Viktor Jakovič rekao da je Kosovo sastavni deo Evrope, jer smatra da ima i živahnu ekonomiju.

„Danas imate živu ekonomiju, funkcionalnu državu, veoma talentovanu populaciju i mudru vladu. Mnogo je izazova sa kojima se suočavate, rekao bih pritiscima iz raznih zemalja, iz Vašingtona, iz Brisela, iz Beograda, sa svih strana. Možda je ovo sudbina male zemlje. Zato što imate demokratiju i zato što imate podršku svog naroda i demokratski izabranu vladu, u stanju ste da se suočite sa ovim izazovima i da ih prevaziđete i u tom okruženju će se nastaviti Bečki ekonomski forum“, rekao je on.

U Prištini se danas održava 20. Bečki ekonomski forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari