Kosovo: Opozicija traži izbore 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupština Kosova nije danas odobrila dodelu budžetskih sredstava za februar, jer za ovaj predlog nisu glasali poslanici opozicije,koji su pozvali vladajuću koaliciju da raspiše vanredne izbore.

Ministar finansija Bedri Hamza je upozorio da bi moglo doći do blokade javnog novca ukoliko poslanici ne odobre ova sredstva, čak i u slučaju da se narednih dana usvoji budžet za ovu godinu. S druge strane, poslanici opozicije su pozvali vladajuću koaliciju da ukoliko nema podršku za budžet raspiše nove izbore, javlja RTK2.

Na početku zasedanja poslanica Demokratske partije Kosova Fljora Brovina je upozorila poslanike da ne koriste uvredljiv rečnik i da bez osnova ne etiketiraju ljude kao izdajnike i kriminalce. Potom je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao da je sve više radnika u štrajku i da su redovi ispred ambasada sve duži.

“Pominju se granice Kosova. Tači je najavio kompromise oko sporazuma koji je tobože blizu. Dijalog sa Srbijom nije trgovina, a Tači hoće u igru da uključi i Rusiju. Svi znamo šta želi Srbija, razgraničenje, a to je ratni, a ne mirovni scenario. Haradinajeva vlada taksama ne može da pokrije kriminal i korupciju”, rekao je Kurti.

Hamza je od poslanika zatražio da odobre budžetska sredstva za februar.

„Ako budžet prođe ove nedelje ili narednih dana, opet deo februara ostaje nepokriven i ne može se obaviti nikakvo plaćanje, osim za plaćanje duga. Molim vas da glasate za ovaj predlog kako bi mogle da se izvrši isplate. Čak i ako odemo na izbore, potrebno je da usvojimo budžet, jer i za organizaciju izbora neće biti novca“, rekao je Hamza.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj je molbu ministra finansija ocenio nerazumnom, a poslanica Samoopredeljenja Aljbulena Hadžiu zatražila je od vladajuće koalicije da podnese ostavku.

„Činjenica da poslanici nisu odobrili zahtev Odbora za budžet i finansije znači da morate podneti ostavku. Nemate legitimitet, zemlja mora ići na vanredne izbore”, rekla je Hadžiu.

Šef poslaničke grupe Nisma Biljal Šerifi je podsetio da je usvajanje budžeta važno pre svega zbog građana Kosova.

„Radi se o platama i ljudima koji imaju različite zdravstvene potrebe. Vi ne blokirate vladu, blokirate ljude koji treba da dobiju ova važna sredstava, rekao je Šerifi.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je ocenio da je cilj opozicije kolaps Kosova.

„Bojkot opozicije je direktan i otvoren pokušaj da se Kosovo nađe u kolapsu.“

Ako opozicija želi da Kosovo dovede do kolapsa, onda je to njihovo pravo “, rekao je Krasnići.

Veći deo sednice je protekao bez prevoda na srpskom jeziku, jer je od srpskih poslanika prisustvovao samo lider SLS Slobodan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari