Trojica danas uhapšenih Srba terete se za ratne zločine 1Foto: RTK (arhiva)

Nakon jutrošnjih hapšenja u Zvečanu i severnom delu Mitrovice, Kosovska policija uhapsila je danas još jedno lice srpske nacionalnosti, ovog puta u Prilužju, saznaje Kossev. Ubrzo je Tužilaštvo u Prištini potvrdilo da su danas uhapšene tri osobe srpske nacionalnosti, ali i to da se sva trojica terete za navodne ratne zločine.

Dvojica muškaraca srpske nacionalnosti I.E. i D.M. uhapšeni su u prepodnevnim satima u intervalu od oko sat vremena, jedan u blizini Tehničke škole u severnom delu Mitrovice, a drugi u Zvečanu.

Nešto kasnije, prema saznanjima našeg portala, došlo je do još jednog hapšenja i u Prilužju.

Razlozi za ova hapšenja nisu poznati.

Međutim, u saopštenju Tužilaštva u Prištini preciziraju da su danas, po njihovom nalogu, uhapšena trojica muškaraca srpske nacionalnosti, ne precizirajući i gde.

Svi oni, navode iz ove institucije, terete se za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da se trojica (3) uhapšenih terete za krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, radnje iz čl. 142. i 22. Krivičnog zakonika RSFJ, trenutno kažnjene čl. 31. i 153. KPRK, u suprotnosti sa zajedničkim članom 3 4 Ženevske konvencije, od 12. avgusta 1949., članova 4 i 5 (1) Protokola 2 od 8. juna 1977., aneks Ženevskih konvencija iz 1949. godine, sva pravila međunarodnog prava na snazi u vreme oružanog sukoba na Kosovu i kad god je relevantno za aktuelnu odluku, lokalni zakoni, običaji ratovanja i Međunarodne ženevske konvencije i dodatni protokoli“, navodi se u ovom saopštenju.

Tužilac je odlučio da svoj trojici odredi 48-časovno zadržavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari