Kosovska ministarka pravde Hadžiu potpisala sporazum o transferu zatvorenika iz Danske 1foto: Printscreen/YouTube/Kallxo.com

Kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) potpisala je u utorak sporazum o transferu zatvorenika iz Danske, prenosi RTK live.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da sporazum otvara put saradnji u unapređenju popravnih službi, kao i podršci projektima zelene energije i promovisanju vladavine prava, demokratije i ljudskih prava.

„Potpisivanje Ugovora usledilo je nakon potpisivanja pisama namera između ministarstava pravde i privrede dve zemlje 21. decembra 2021. godine, kojim se izražava opredeljenost za proširenje političke i razvojne saradnje, dalje unapređivanje i produbljivanje partnerstva između dve zemlje, u oblastima od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je, nakon potpisivanja pisama namere, da je (Kosovo) pristalo da Danskoj obezbedi pritvorske ćelije u Gnjilanu za 300 osuđenika, prenela je Koha.

Hadžiju je najavila da je period boravka osuđenika do 10 godina, a sporazum će biti ratifikovan u kosovskoj Skupštini, dok je Kraljevina Danska tada takođe izjavila da će ovaj sporazum koristiti obema stranama.

Napredak u pregovorima oko potpisivanja ovog sporazuma je napravljen u martu ove godine.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju i ministar pravde Danske Nik Hakerup postigli su u Prištini značajan napredak u pregovorima o sporazumu za transfer osuđenika iz Danske na Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva pravde, preneo je tada Radio KiM.

Ovaj medij je takođe pisao da kako je ranije saopšteno, radi se o zakupu 300 zatvorskih ćelija u Centru za pritvor u Gnjilanu za koje će Danska platiti 210 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, u zatvore na Kosovu neće biti prebacivani osuđenici za teroristička dela niti oni sa mentalnim problemima, pisao je u martu Radio KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari