Kosovska ministarka pravde podržala suspenziju predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović 1foto: Printscreen/YouTube/Kallxo.com

Kosovska ministarka pravde Aljubljena Hadžiju, govoreći o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, izjavila je da je svaka radnja poput sastanka sa Vučićem prekršaj i narušavanje integriteta pravosudnog sistema, piše KoSSev.

Hadžiju je podržala odluku o suspenziji Stevanović.

„Odluka Sudskog saveta Kosova da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici je pravična i u skladu sa zakonom o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, i stoga kao takva ima našu podršku“, navela je Hadžiju u svojoj objavi.

KoSSev piše da prema članu 7 kosovskog Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, utvrđeno je da, ukoliko se dokaže da su sudije ili tužioci učinili disciplinske prekršaje, mogu da im se izriču disciplinske mere – nejavna pismena opomena, javna pismena opomena, opomena, privremeno smanjenje plate do pedeset odsto u trajanju do jedne godine, privremeni ili trajni premeštaj u drugi nižestepeni sud ili tužilastvo ili teža mera, predlog za razrešenje.

Podsećaju da je predsednik Srbije održao je u Beogradu sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lana Kosovske policije, a što je predsednik i sam istakao uz ekskluzivna saznanja na TV PINK na dan sastanka.

Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsednik Srbije posvedočio, spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i severno od Ibra.

U prištinskim medijima je potom ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije.

Ujedno su se oglasili najviši prištinski zvaničnici, među kojima i kosovski premijer i ministarka pravde, a koji su izrazili nezadovoljstvo povodom toga što su zaposleni u kosovskim institucijama prisustvovali sastanku i zatražili od institucija da reaguju.

Odmah zatim se oglasio Sudski savet Kosova, navodeći da „razmatra“ učešće predsednice Osnovnog suda u Mitrovici na sastanku sa srpskim predsednikom, a sinoć je ovaj isti Savet i potvrdio da je ona suspendovana.

Pod oznakom „Hitno“, predsednik Srbije takođe se sinoć obratio video porukom, svega sat vremena nakon saopštenja Sudskog saveta Kosova i saopštio je da je Ljiljana Stevanović zapravo smenjena.

Kazao je da je to izvršeno po nalogu kosovskog premijera, ali i najavio ujedno za danas smenu i policijskih službenika koji su prisustvovali sastanku u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari