Suspendovana predsednica suda u Kosovskoj Mitrovici 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Stevanović suspendovana je danas samo dan nakon što je Sudski savet Kosova saopštio da se „razmatra“ njeno učešće na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je održan u Beogradu, u utorak, 22. marta, objavio je portal Kossev.

Sudski savet Kosova održao je danas sednicu kojom je predsedavao Albert Zogaj. U saopštenju Saveta se navodi da su na sednici, između ostalog, razmatrali i dve zatvorene tačke – obaveštenje predsednika Osnovnog suda u Mitrovici i formiranje istražnog veća za konkretan disciplinski slučaj.

Bez navođenja drugih detalja, iz ovog Saveta navode da je odlučeno da se suspenduje predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, „do sledeće odluke“. Kosovski sudski savet saopštio je juče da se razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović na prekjučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Srba sa Kosova, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lanac Kosovske policije. U prištinskim medijima je ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

O tome je govorio i kosovski premijer Aljbin Kurti i, povodom objavljenih fotografija na kojima se vidi kako se Vučić sastaje sa Srbima sa Kosova, rekao da zaposlene u policiji i sudu na njima nije prepoznao, ali je nagovestio da će da „proveri“, te da će se „kosovske bezbednosne institucije pozabaviti tim pitanjem“, preneli su juče prištinski mediji.

Pored Kurtija, a kako su preneli prištinski mediji, prethodno je kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, zatražila od Sudskog saveta Kosova da preduzme akcije u odnosu na predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici zbog toga što je prisustvovala sastanku u Beogradu. Naznačila je da bi sudije i predsednici sudova trebalo da se ponašaju u skladu sa najvišim moralnim i profesionalnim integritetom. Sa druge strane, tvrdi da se prisustvom ovakvim sastancima „narušava imidž pravosudnog sistema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari