Vučić: Smenjena predsednica suda u Mitrovici, ujutru smena svih komandira i policajaca koji su bili na sednici u Beogradu 1Foto: Instagram/Printscreen/ Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti sa saopštenjem da je danas smenjena srpska predsednica suda Ljiljana Stevanović, po nalogu Aljbina Kurtija, ali i da će ujutru nastupiti još smena srpskih komandira i policajaca koji su prisustvovali sednici saveta za nacionalnu bezbednost.

“Po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović. Za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira svih srpskih policajaca koji su bili na sednici saveta za nacionalnu bezbednost“, obavestio je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je dodao da je „Aljbin Kurti rešio da napadne Srbe“.

„Aljbin Kurti je pogazio Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite Briselski sporazum više ne postoji. Aljbin Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji. On je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi – i na jugu i na severu KiM. Srbija želi da se sačuva mir i zbog svega upozoravamo i zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja poslednja poruka je – šta god činili, Srbija će biti uz svoj narod”, zaključio je predsednik Srbije.

Sudski savet Kosova reagovao je u sredu nakon izveštaja da je Stevanović prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Reakcija SSK usledila je nakon sto je ministarka pravde Albulena Hadžiju na konferenciji za novinare pozvala SSK da preduzme mere prema predsednici Osnovnog suda u Mitrovici.

Prema članu 7, Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, utvrđeno je da ako se dokaže da su sudije ili tužioci učinili disciplinske prekršaje, mogu im se izreći disciplinske mere – nejavna pismena opomena, javna pismena opomena, opomena, privremeno smanjenje plate do pedeset odsto u trajanju do jedne godine, privremeni ili trajni premeštaj u drugi nižestepeni sud ili tužilastvo ili težu meru, predlog za razrešenje.

„Savet je nastavio sastanak sa dve zatvorene tačke za razmatranje obaveštenja AGJ.br.93/2022 predsednika Osnovnog suda u Mitrovici i formiranje istražnog veća za disciplinski slučaj br. AD/KJK/07 /2022/GJTHPR-AD/GJTHPR.nr.12/2022, u kom slučaju je odlučio da suspenduje predsednika Osnovnog suda u Mitrovici, L.S, do sledeće odluke“, kaže se u obaveštenju suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari