Kosovski analitičar: Nacrtom ZSO nudi se autonomija poput one kojom je Kosovo steklo nezavisnost 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Kosovski analitičar Agim Sopi rekao je da se predloženom strukturom Zajednice opština sa srpskom većinom nudi autonomija poput one kojom je Kosovo steklo nezavisnost, prenosi Koha.

Sopi je rekao da ono što je do sada izneto jasno govori da će ZSO imati parlament, predsednika, potpredsednika i Savet, koji nije izvršni.

„Do sada je struktura ZSO predlagana na sledeći način: Struktura koja će imati parlament, potpredsednika, predsednika i Savet, nedostaje ’izvršna vlast’, da je izvršni Savet, bila bi kompletna struktura suštinske autonomije poput one koju je Kosovo dobilo 1974. godine. Nudi nam se autonomija bivšeg Kosova. Ta autonomija je rezultirala nezavisnošću Kosova danas“, objašnjava Sopi.

Ističe da je Kosovo već 20 godina u zamrznutom konfliktu, zbog straha da će biti pripojeno Srbiji.

„Na posleratnom Kosovu, ako se išta može smatrati pričom o uspehu, to su kosovska vojska i policija. Ono što je Kosovo moralo da uradi, ove dve strukture treba da imaju platu najmanje jednaku onoj poslanika. Plata ovih ljudi je tri puta manja od plate neukog poslanika koji ne zna da napiše ime i prodaje maglu u parlamentu“, rekao je on.

Sopi je dodao da očekuje da će Kurti nakon dešavanja 24. septembra, razmotriti budžet i razmisliti o povećanjima od 200 odsto za sektor vojske i policije.

Napominje da bi 30 odsto budžeta trebalo da ide na obezbeđenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari