Kosovski ministar policije zadovoljan konkursom za policajce iz manjinskih zajednica 1Foto: Kosovo Online/YouTube/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je da je zadovoljan brojem prijava na konkurs za prijem novih policajaca iz redova manjinskih zajednica koji će biti angažovani u četiri opštine na severu Kosova, preneo je danas KoSSev.

Ne otkrivajući broj prijavljenih, Svećlja je za Radio Kosovo rekao da će konkurs će biti otvoren do popune svih pozicija i istakao je veoma zadovoljan u vezi sa prijavama.

S druge strane, stručnjaci za bezbednost sumnjaju da bi konkurs mogao da propadne zbog malog broja prijava ocenjujući da je to posledica pritiska Beograda.

Konkurs je otvoren početkom januara, nakon ostavki srpskih policajaca u novembru, 27. januara je produžen, a novi rok ističe danas.

Stručnjak za bezbednost Fadi Kajtazi izjavio je da bi konkurs mogao da propadne usled velikog pritiska institucija Srbije na Srbe.

„Šanse da se pripadnici srpske nacionalnosti prijave na ovom konkursu za kosovske policajce su izuzetno male, ne zato što građani severnog dela ne žele, već zato što postoji sličan strah, kao što su na primer, oni građani koji su registrovali automobile na RKS tablice, pa su im automobili izgoreli ili su doživeli razne pritiske“, rekao je Kajtazi.

Stručnjak za bezbednost Nured Ibiši istakao je da bi možda bilo bolje političko rešenje i mogućnost povratka policajaca, osim onih koji su umešani u izvršenje krivičnih dela, kao i nekih pretpostavljenih koji su „inicijatori kontinuirane saradnje sa režimom u Beogradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari