Kosovski ministri na Jarinju i Brnjaku, Srpska lista kaže – provokacija 1Prelaz Brnjak Foto: KoSSev

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja i ministar odbrane Armend Mehaj posetili su administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, preneo je Kossev. Srpska lista ocenila je da je njihov boravak na severu Кosova u čisto srpskim sredinama provokacija.

„Povećano i nezaustavljivo angažovanje jedinica kosovske policije, suzbijanje krijumčarenja i efikasna kontrola granica daju vidljive rezultate“, napisao je posle posete Svećlja na svojoj Fejsbuk stranici, a prenosi Kossev.

On je rekao da je sa Mehajem obišao „dva granična prelaza na kojima je u toku implementacija sporazuma“, ali nije precizirao na koji sporazum misli.

„Ostajemo posvećeni izgradnji i jačanju naših kapaciteta prema našem cilju vladavine prava u svakom kutku naše zemlje“, poručio je Svećlja.

Srpska lista ocenila je da je boravak ministara Svečlje i Mehaja na severu Кosova kao provokaciju u organizaciji Prištine.

„Građani su uznemireni i postavljaju pitanje u kom svojstvu je ministar odbrane Prištine Mehaj bio u srpskim sredinama, kojim povodom, ko ga je zvao i od koga su dobili saglasnost da uđu na sever Кosova i Metohije“, navela je Srpska lista u saopštenju.

Iz Srpske liste tvrde da nije reč o običnoj poseti, već čistoj provokaciji i da građani „sa pravom zahtevaju da se prestane sa provokacijama kojima se podriva mir“ na tom prostoru.

Dolazak visokih zvaničnika Kosova na Sever tokom prethodnih godina bio je pre izuzetak nego redovna aktivnost.

Poslednji u javnosti poznat sporazum je onaj iz oktobra prošle godine, kada je okončana tronedeljna blokada ovih prelaza i kada je Svećlja takođe obišao Jarinje i Brnjak u prvom danu njegove primene.

Uprkos tome što je prošlo šest meseci, koliko je tim sporazumom predviđeno da se trajno uredi pitanje tablica, dogovor za sada izostaje i nastavlja se sa režimom nalepnica.

Mehaj nije bio viđan na Severu donedavno, kada je 3. maja u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću posetio porodice poginulih pripadnika OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari