Kosovski mit pobedio sećanje na izručenje Miloševića 1Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Sećanje na kosovski mit i Vidovdan, obeležen juče 28. juna u Kruševcu posebnom sednicom Vlade, potpuno je u zapećak ostavilo izručenje Slobodana Miloševića sudu u Hagu pre 20 godina, što je tada bio jedan od najznačajnijih pokazatelja raskida sa prošlošću i demokratska obaveza Srbije prema svim žrtvama iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

I predstavnici opozicije koje smo pitali šta im je asocijacija na 28. jun odgovarali su da je to istorijski dan iz mnogih razloga, ali ne pominjući izručenje.

Jedini koji se setio toga je osnivač Nove stranke Zoran Živković. On, osim što ga ovaj datum seća na rođendan njegovog brata od strica, ukazuje i na saradnju sa Haškim tribunalom.

– Vidovdan, 28. jun je datum koji se u Srbiji već dugo slavi. Naravno da treba da se obeleži ali je malo neobično da slavite poraze bez obzira na herojstvo koje je neko pokazao u toj bici. Prva asocijacija je Kosovski boj. Naravno da se mnogi sećaju da je istog tog dana Milošević isporučen u Hag. I od toga se pravi neka nova srpska tragedija. Ali se ona ne proslavlja nego se prebacuje. Meni to ne znači ništa posebno. Dan je bio obična slučajnost. Saradnju da Haškim tribunalom je u Srbiju uveo isti taj Slobodan Milošević, koji je 1997. isporučio Hagu dvojicu po istim propisima po kojima je on posle isporučen – kaže Živković.

Pavle Grbović, predsednik PSG, kaže da ga 28. jun asocira na izuzetno značajan datum u srpskoj istoriji, jer su se na taj dan odigrali mnogi važni događaji.

– Takođe me asocira na licemerje i lešinarenje profesionalnih kvazipatriota koje će ta ista istorija upamtiti kao ljude koji su uvek bili na pogrešnoj strani istorije, koji su izgubili i više nego što je bilo moguće i koji su svojim delovanjem uprljali istoriju ove zemlje. Čini mi se da tu asocijaciju svake godine proživljava ogroman broj ljudi i zato verujem da ćemo sledeći Vidovdan obeležiti mnogo dostojanstvenije – navodi on za Danas.

Predsednika DS Zorana Lutovca ovaj dan seća na nešto sasvim drugačije.

– Na Vidovdan i na prošlogodišnji glavni odbor Demokratske stranke na kojem smo iskazali volju i snagu da sačuvamo stranku, da je reformišemo, revitalizujemo i u potpunosti je usmerimo ka javnom interesu – navodi Lutovac za naš list.

A generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov ima istorijski osvrt.

– Asocira me svakako na Kosovsku bitku, kao završetak jedne velike ere u istoriji srpskog naroda. Ovaj epski događaj bio je finale dvovekovne vlasti Nemanjića i strmoglavog uspona srpske države, koji su iznedrili jednog Savu sa Hilandarom, Milutina sa manastirom Svetog Arhangela Mihaila, koji i danas ponosno stoji u Jerusalimu, Stefana Dečanskog sa Visokim Dečanima, Dušana sa carskom krunom i progresivnim zakonikom. Taj dan me podseća i na podele među nama, jer možda i veća šansa za efikasnu borbu protiv osvajača desila se 1371. u Maričkoj bici, ali tada su Mrnjavčevići ostali usamljeni. A podseća me i na momente nesolidarnosti u Evropi, kojima nije nesklona, jer smo tada ostavljeni kao tampon zona prema Turcima. Svakako veliki dan u našoj istoriji koji treba negovati – ukazuje Samofalov za Danas.

Dok lider Dveri Boško Obradović ovaj dan slavi.

– Vidovdan je i crkveni i nacionalni i državni praznik koji za svakog Srbina predstavlja jedan od najvažnijih dana u godini. Kroz Vidovdan posmatramo našu prošlost, sadašnjost i budućnost i stalno proveravamo da li smo dostojni svojih predaka i da li idemo pravim putem – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari