Kosovski policajci vukli meštane Grnčara s ulice, protestovali zbog zakopavanja zaraženih svinja (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Svinje zaražene afričkom kugom koje su pre par dana uništene u Klokotu, juče su zakopane u selu Grnčar u opštini Klokot. To je izazvalo veliki revolt meštana ovog sela koji su povodom odluke nadležne inspekcije iz Prištine izašli da mirno protestuju i pokušaju da spreče zakopavanje. Jake snage Kosovske policije potom su rasterale okupljene, a bilo je i koškanja sa meštanima, prenosi RTV KiM.

Dragan Stanojević, jedan od meštana, za Kim radio je rekao da su pripadnici Kosovske policije vukli i udarali ljude koji su mirno sedeli na ulici i pokušavali da spreče zakopavanje zaraženih svinja u svom selu.

„Potpisali su da se sve svinje zaražene afričkom kugom zakopavaju ovde, u našem selu. Došli su, bagerima kopali i zakopavali svinje. Celo selo smrdi, ne znam šta ćemo da radimo. Narod je izašao na ulicu da ih spreči. Međutim, policajci su počeli da guraju, vuku i udaraju ljude koji su sedeli i mirno protestvovali“, kazao je on.

Stanojević je dodao da u njegovom selu još nije zabeležen slučaj afričke kuge, ali da se meštani boje daljih reakcija iz Prištine jer su, kako je naveo, u Klokotu eutanazirane i zdrave svinje.

Podsetimo, prvi slučaj afričke kuge kod svinja u Klokotu je zabeležen 17. jula ove godine.

Grnčar, do 1975. godine Grnčare, je selo u geografskom regionu Gornje Morave, na jugoistoku Kosova. Nekada je bilo u sastavu opštine Vitina, da bi 8. januara 2010. godine, na osnovu Ahtisarijevog plana zajedno sa Klokotom i Vrbovcem ušlo u sastav tada formirane opštine Klokot. Selo i opština su enklava kosovskih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari