Kostreš za Danas o hapšenjima u Rumuniji: Rusija preko Naftne industrije Srbije radi prljave i špijunske poslove 1Foto: Medija centar

Još od dana kada su Boris Tadić i Vojislav Koštunica poklonili Naftnu industriju Srbije Rusiji, potpisivanjem energetskog sporazuma, NIS je alat Ruske Federacije i režima Vladimira Putina, kojim se Srbija ucenjuje. Očigledno je da se preko NIS rade i drugi prljavi poslovi za Rusiju, kao što je i ova špijunska afera u Rumuniji – kaže za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Upitan da li je Naftna industrija Srbije i dalje instrument političkog uticaja Rusije, s obzirom na otkrivenu špijunsku aferu u Rumuniji, čiji se korani pronalaze upravo u Srbiji, odnosno u NIS, sagovornik Danasa kaže da NIS služi za uticaj ruske politike, za povećanje energetske zavisnosti Srbije od Ruske Federacije i, očigledno je, koristi se za niz drugih aktivnosti kojim se ostvaruje njihov uticaj u medijima, zatim u lokalnim samoupravama.

– NIS je oružje neke moći Rusije za ovaj prostor, a naročito Srbiju. To je još jedan jasan dokaz da Srbija mora da raskine energetski sporazum sa Rusijiom, da toj državi uvede sankcije, da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom – smatra naš sagovornik.

Očigledno je, napominje, da Srbija nije prijatelj Rusiji, kao što je očigledno da Rusija koristi NIS za sprovođenje svojih političkih ciljeva, ekonomskih interesa i za određene špijunske poslove.

– Tek ćemo kada budemo raskinuli enekrgetski sporazum sa Rusima i kada Srbija vrati u svoje vlasništvo NIS videti koje je sve aktivnosti Rusija radila preko NIS i koristeći resurse i uticaj koji NIS ima u našem društvu – zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari