Kragujevac: Naprednjaci mogu sami, a da li im trebaju i socijalisti, odlučiće vođa 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine grada Kragujevca biće, kako je upravo oficijelno najavljeno, održana 19. Avgusta.

Nikola Dašić, prvi na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” koja je, 21. juna, i ovde ubedljivo pobedila na lomalnim izborima, tim povodom je rekao da da još uvek nisu počeli razgovori o formiranju skupštinske većine koja je, smatra on, jedna ozbiljna stvar, i ne preseca se tako brzo.

– U predstojećem periodu odmerićemo sve varijante koje postoje i ljude koji su spremni da saradjuju sa nama, pa ćemo na osnovu toga da postignemo najbolji mogući dogovor.

Svakako da ćemo sa svima da razgovaramo. Naš stav je da Kragujevac pripada svim Kragujevčanima, i u tom smislu otvoreni smo za razgovore i dogovore, kazao je Dašić, naglasivši da se trenutno u Srbiji i Kragujevcu, ipak, treba izboriti “sa korona virusom I nasilnim napadama na institucije u Srbiji” .

Komentarišući pitanje koja je odbornička grupa najbliža naprednjacima.

Dašić je rekao da postoje “tradicionalni koalicini partneri”, ali da u ovom trenutku ne bi prejudicirao, pošto još nije bilo razgovora o toj temi.

Pojasnio je, pritom, da medju “tradicionalne koalicione partnere” SNS, između ostalih, podrazumeva i socijaliste.

Nasuprot predjašnjoj izjavi Nikole Dačića, zvanog Luftika, koja je (izjava) , bez imalo preterivanja, jedno obično politikanstko prenemaganje, Srpska napredna stranka, koja je,sa listom “Aleksandar Vučić – Za našu decu” , 21. juna, ponovimo, ubedljivo pobedila i u Kragujevcu, gde je osvojila 46 odborničkih mandata od ukupno 87 mesta u lokalnom Parlamentu, može u šumadijskoj prestonici potpuno sama da formira skupštinsku većinu i vlast.

Da li će to i da učini, za sada se ne zna. Glavna dilema na kragujevačkoj političkoj sceni je, u stvari, da li će naprednjaci u sastav nove kragujevačke vlasti ponovo, kao u dva navrata u minuloh šest godina, da pozovu socijaliste, koje je na prošlomesečnim izborimna predvidila odlazeća (najverovatnije zauvek) ministarka dr Slavica Đukić- Dejanović, ili neće.

 Šumadijskim naprednjacima socijalisti i dr Đukić Dejanović ovoga puta nisu potrebni, tim pre što “na raspolaganju” – ukoliko baš žele koalicione partnere – imaju manje zahtevne  liste, kakve su, primerice, “Alternativa”, ili Udruženje “300 Kragujevčana” sa Pokretom “Vilim selo svoje”.

Ali, odluka o tome da li će socijalisti da budu i deo i nove vlasti u Kragujevcu, neće, naravno, kako to procenjuju lokalni politički “kibiceri”, da bude doneta u Kragujevcu, nego, naprotiv , na onom  mestu u Beogradu, na kojem se odlučuje o svemu (i svačemu), i biće, smatraju upućeni, deo šireg dogovora na nivou države, između onoga koji o svemu odlučuje i rukovodstva partije “s  ružom”., uz mogući uticaj inostranog faktora.

U Beogradu će, svakako, da bude doneta i odluka o tome ko će da bude novi gradonačelnik Kragujevca.

Sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Radomir (Nikolić) koji je na toj funkciji bio u prethodno šest godina, to više neće da bude, jer na naprednjačkoj kako lokalno, tako i parlamentarnoj izbornoj listi nije bi ni među rezervama.

Prvi na izbornoj listi “Aleksandar Vučić – za našu decu” u Kragujevcu bio je kum Nikolića juniora – Nikola Dašić, zvani Luftika, koji je na šumadijskoj javnoj sceni” i bukvalno “mačka u džaku”, odnosno totalni anonimus”, o kojem su se tek uoči izbora doznali osnovni podaci, tipa gde i kad je rođen, šta je završio, gde je radio…

Zbog te Luftikine anonimnosti, u Kragujevcu se, u pojedinim krugovima, špekuliše sa pretpostavkom da bi novi gradonačelnik Kragujevca možda mogao da bude dugogodišnji (još malo pa doživotni) v.d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović, koji već godinama unazad rukovodi jednim velikim (zdravstvenim) sistemom, te nije nepoznat u javnosti, dok je, s duge strane, kako tvrde oni koji ga poznaju, dovoljno radikalno napredan i u potpunosti lojalan rukovodstvu partije i vođi.

Ozbiljnost pretpostvkama  da bi Sazdanovičć mogao da bude novi gradonačelnik Kragujevca uveliko, međutim, kvari saznaje da bi dugo očekivana rekonstrukcija kragujevačkog Kliničkog centra napokon mogla da počne u dogledno vreme, što je reč o poslu vrednom barem nekoliko desetina miliona evra, a to je, u Šumadiji i Srbiji, prilika koja se ne propušta, ukoliko se baš drugačije ne naredi.

Što, opet, znači da će se i o tome ko će da bude novi gradonačelnik Kragujevca da odlučuje na onom mestu u Beogradu, s time što,  kad se sve sabere i oduzm, Dašić Luftika, verovatno, ima najveće šanse, ali se on, zarad svake eventualnosti, onom tvrdnjom o prioritetnoj borbi “protiv virusa korona i nasilnih napada na institucije Srbije”, i dalje toplo preporučuje.

Ono što se u vezi s tim sada, valjda, definitivno jasno, jeste da nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, uprkos njegovim  i očekivanjima nemalog broja onih Kragujevčana koji su se lepo (o)vajdali tokom njegove duge polltičke karijere,  više neće da bude na toj funkciji.

Naprotiv, po kragujevačkim kuloarima uveliko se govori, a o tome pišu i mediji koji su u minuloj kampanji bili naklonjeni njegovom  izbornom pohodu na još jednu (bila bi peta po redu) gradonačelničku funkciju, da je u Stevanovićevoj organizaciji “Zajedno za Šumadiju”, koja je 21. juna, gledano na iole duži rok, doživela izborni brodolom, na delu težak raskol.

Navodno,  grupa od (za sada) osmoro, ili gotovo polovina odbornika koji su gradsku Skupštinu ušli kao kandidati na Stevanovićevoj listi, najozbiljnije je naklonjena saradnji sa Srpskom naprednom strankom, te u tom cilju najavljuje i formiranje posebne odborničke grupe.

 Ne bi to kad je Stevanović u pitanju bilo ništa novo. U oktobru 2014.  kad su naprednjaci i u Kragujevcu otimali vlast, Veroljuba  Stevanovića su najpre izdali njegovi najbliži saradnici u gradskoj vlasti, zatim Dinkićevi regionalisti, ali  odbornici Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića.

Većina niih je, uoči tog, kako se tada govorilo, upodobljavanja vlasti i u Kragujevcu , dobrovoljno  otišla u karantin u selo Končarevo, kod Jagodine. , gde im je, pored ostalog,  pevao narodni pevač Urošević  Radiša, posle čega su se vratili, i na sednici Skupštine grada smenili  Stevanovića, a izvikali Radomira Nikolića. Sramotniji i jeftiniji politakantski cirkus u Kragujevcu i Šumadiji, bez ikakve dileme,  nije vidjen još od doba knjaza Miloša (Obrenovića), zbog čega ga se i treba podsećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari