"Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji": Kako su sagovornici Danasa videli nastup predsednika na CNN 1Foto: Printscreen/CNN

Gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na CNN, u sredu, 31. maja, sagovornici Danasa ocenjuju kao nastup čoveka odgovornog za eskalaciju sukoba na Kosovu koju bi tu odgovornost želeo da prikrije, odnosno da nesreću tamošnjih Srpkinja i Srba iskoristi za sopstveni opstanak na vlasti.

Takođe, opisuju ga kao uplašenog, nespremnog da odgovara na pitanja novinara koji nisu sa srpskih režimskih medija.

Biljana Stojković, kopredsednica Zajedno, kaže za Danas da je javnost prisustvovala nastupu „prepadnutog i nervoznog čoveka“.

"Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji": Kako su sagovornici Danasa videli nastup predsednika na CNN 2
Biljana Stojković
Foto: N1

– Nenaviknutog na logična pitanja, izloženog situaciji koju ne kontroliše u susretu s novinarkom na koju ne može da viče. Bez ljušture sarkazma i agresije, u toj osobi ne postoji ništa – sve je prazno. Na videlo izlazi ta praznina taštine. Pokušao je i da laže kako bi pred svetom umanjio sopstvenu odgovornost. Mali čovek naduvane psihe u ozbiljnoj situaciji, na svetskoj pozornici. I eto, pokazao je šta je – ističe sagovornica Danasa.

Međunarodna zajednica je takođe odgovorna za nasilničko ponašanje na severu Kosova

Prema rečima Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, suština problema je da se svih ovih godina, od 2013., stalno odgađa sprovođenje dogovorenih rešenja.

– Prvobitni napredak je naknadno doveden u pitanje. Međunarodna zajednica je takođe odgovorna za nasilničko ponašanje na severu Kosova. Pre svega, jer je priznala izbore na severu da bi ih onda osporila kada je došlo do instaliranja novih predsednika opština. Dijalog na ovakav način samo odugovlači sprovođenje onoga što je prihvaćano briselskim i ohridskim sporazumom. Sukob sa KFOR je pokušaj diskreditacije NATO što zapad neće dozvoliti – smatra sagovornica Danasa.

"Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji": Kako su sagovornici Danasa videli nastup predsednika na CNN 3
Foto FoNet Milica Vučković

Došao je momenat, dodaje, da EU i SAD konačno sprovedu već postignuta rešenja, pojačaju KFOR i na taj način spreče dalju eskalaciju, spuste tenzije i stave tačku na kosovsko pitanje, što je trebalo davno učiniti i sprečiti da se njime manipuliše.

– Najveću cenu plaćaju kosovski Srbi na severu jer su izmanipulisani od strane Beograda koji svoju politiku ucenjivanja sprovodi preko maskiranih pripadnika raznih desničarski grupacija – ističe Biserko.

Kako zaključuje neophodno je odmah otvori put Kosovu i Srbiji, odnosno celom Zapadnom Balkanu za članstvo u EU i NATO.

"Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji": Kako su sagovornici Danasa videli nastup predsednika na CNN 4
Foto: Jakov Simovic JK Media

Predsednik Srbije jedno govori, drugo radi

Robert Kozma, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je „Vučić u stanju da bezbednosno isprazni Sever Kosova dovlačeći hiljade ljudi autobusima kosovskih prevoznika, samo zbog patološke potrebe da organizuje kontramiting podrške samom sebi“.

– On tako preda opštine na upravu kosovskim gradonačelnicima koji nemaju legitimitet, pa onda podiže tenzije zato što ih je predao. On pregovara i sklapa sporazume kojima se priznaju kosovske lične karte, a onda šalje Srbe na barikade zato što moraju da uvode kosovske registarske tablice. On uvek jedno govori, a drugo radi – zaključuje on.

"Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji": Kako su sagovornici Danasa videli nastup predsednika na CNN 5
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vučić je lagao u gotovo svakoj rečenici

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, u izjavi za Danas kaže da je Vučićevo gostovanje na CNN-u pokazalo kako se predsednik ne snalazi baš najbolje kada se ne nalazi u u svojoj zoni komfora, što je za njega na primer studio Pinka“.

– Vučić je izbegavao direktne odgovore. Šokirao se direktnim pitanjima. Krao vreme da ga voditeljka ne bi pitala o protestima u Srbiji (na kraju ipak nije). Tokom desetominutnog gostovanja, Vučić je lagao u skoro svakoj rečenici. Jedna od najvećih laži koja je već obišla dobar deo regiona jeste izjava da on, Aleksandar Vučic, nikada nije uticao na odluku Srpske liste da bojkotuje lokalne izbore i da je to njihova samostalna odluka – kaže Balša Božović.

Kako kaže, kao da se niko ne seća Vučićevih polupretnji svima onima koji su želeli da izađu na izbore i medijske hajke koja je pratila pravac njegove politike.

– Zatim, druga laž koja je takođe izazvala podsmešljive komentare je izjava da on nema nikakav uticaj na Srbe koji protestuju na severu Kosova. Jednostavno, čovek ne razume da nije isto kada laze građane Srbije na Pinku i kada isto to radi međunarodnoj javnosti na medijskoj kući kakva je CNN. U nekolilo navrata se predsednik zaboravio gde gostuje pa je i voditeljki počeo podrugljivo da spočitava šta je CNN nepravedno izveštavao o njemu i srpskoj strani pa je voditeljka morala da interveniše – objašnjava Balša.

Sve je to izgledalo prilično loše, dodaje.

– To sve govori da bi Vučić bio neodrživ na vlasti da postoji i najmanja sloboda medija u Srbiji. Ali govori i o tome da opozicija mora više da se angažuje i potrudi se da strani mediji i međunarodna javnost budu obavešteniji o situaciji u Srbiji posebno oko veze između eskalacije na severu Kosova i protesta sa kojima se Vučić sve više muči u zemlji. Ta veza postoji, makar ju je BBC plasirao već istog dana, ali međunarodne adrese je neće čuti ako se opozicija ne potrudi da rasvetli i tu Vučićevu podvalu. Svakako je ovo gostovanje na CNN-u iskorišćeno da se skrene dodatno pažnja sa protesta i da se kriza na Kosovu postavi u prvi plan. Videćemo već za vikend da li će mu to poći za rukom – zaključuje Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari