Kreni - Promeni: Da li je Marko Đurić ambasador Srbije ili Rio Tinta? 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pokret Kreni – Promeni je reagovao na izjavu Marka Đurića u emisiji “Prav ugao” na RTV-u da Srbija “ne može da odustane od onih resursa koji mogu da Srbiji pomognu da napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma“. Oni su postavili pitanje da li je Marko Đurić u Vašingtonu ambassador Srbije ili Rio Tinta?

Kakao su naveli u saopštenju Marko Đurić iznosi stavove koji su u suprotnosti sa zvaničnom državnom politikom koja je odlukom Vlade ukinula Jadar i zauzela stav da nema iskopavanja litijuma u Jadru.

Preman njihovom mišljenju, pogotovo je problematično da Đurić zauzima suprotan stav zvaničnom stavu Srbije, ako se ima u vidu da je narodnom inicijativom 38.000 građana zvanično preložilo zakon o zabrani iskopavanja litijuma.

„Deluje tragično da u momentu kada je ceo Sever Kosova pod tenzijom zbog prisustva albanskih specijalnih snaga, a u enkalavam imate incidente kao što su pucanje i ranjavanje dece, vama ambasador Srbije, a pre toga direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavljuje da u Vašingtonu reklamira litijum“, navodi se u saopštenju.

Đurić je takođe dodao: „ Ja na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum, ona ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi litijuma“, izjavio je Đurić u emisiji „Prav ugao“ na RTV-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari