Kuper: Nadam se da će Srbija doneti odluku da nije u njenom interesu da bude partner ruskoj vojsci 1Foto: FoNet/AP

Nadam se da će Srbija sama doneti odluku da nije u njenom interesu da bude partner (ruskoj) vojsci koja brutalno napada stanovništvo i bombarduje civile, poručila je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper.

Upitana da li Pentagon i dalje želi da proširi saradnju sa Srbijom, kako je ranije izjavila, imajući u vidu da Beograd odbija da se pridruži zapadnim sankcijama koje su uvedene Rusiji, Kuper je odgovorila da su i dalje otvoreni i da se nadaju produbljivanju vojne saradnje sa Srbijom.

„U kontekstu trenutne situacije, svakako smo smatrali da je pozitivan znak što se Srbija svrstala uz sve zemlje sveta, osim pet, kada je reč o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može da sagleda ovu situaciju uz određeni stepen nepristrasnosti“, rekla je Kuper.

Ocenila je, međutim, da je ovo je trenutak kada su zemlje širom svijeta, čak i one koje su bile istorijski neutralne, odlučile da treba da se svrstaju za međunarodno pravo i mir i „ustanu u odbranu principa suvereniteta“.

„Videli smo da čak i neke neutralne zemlje pružaju pomoć Ukrajini u ofanzivnom oružju. Tako da svakako verujemo da je ovo istorijski trenutak i nastavićemo da radimo na pozitivnijem odnosu sa Srbijom“, poručila je Kuper.

Na pitanje Glasa Amerike da li bi posle ruske invazije na Ukrajinu, vojna saradnja srpskih i ruskih oružanih snaga i kupovina ruskog oružja bili crvena linija za SAD i koje bi bile posledice toga, Kuper je rekla kako se nada da će Srbija sama doneti odluku da nije u njenom interesu da bude partner vojsci koja brutalno napada stanovništvo i bombarduje civile.

„Imamo jasne posledice po zemlje širom sveta koje žele da kupuju rusku vojnu opremu. To je zakon CATSA – odnosno suprostavljanje američkim protivnicima kroz sankcije. I to je statut kojeg moramo da se pridržavamo“, rekla je Kuper.

Na konstataciju novinara Glasa Amerike da pojedini građani u Srbiji veruju da su ukrajinsku krizu izazvale SAD i NATO, a ne Rusija, kao i da podržavaju Rusiju zbog vojne intervencije NATO 1999. godine, Kuper je ocenila da se to apsolutno“ ne može izjednačavati.

„Ono što sad vidite da jeste da velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Aposolutno nije jednako“, naglasila je Kuper.

Ona je poručila kako je sigurna da narod Srbije može svojim očima posmatra narod Ukrajine, da razume sa kakvim razaranjem se suočava i da želi da ga podrži.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari