Kurti: Ako opozicija želi izbore, pomoći ćemo im našim glasovima da to ostvare 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Kosovski premijer Aljbin Kurti je večeras izjavio da je stranka koju vodi, pokret Samoopredeljenje (PS), spremna za izbore i da će podržati zahteve opozicije da se glasa o poverenju vladi koju on vodi.

On je za RTK rekao da ne može otići na vanredne izbore bez opozicije jer, kako je rekao presuda Ustavnog suda iz 2020. godine pokazala je da je potrebno 2/3 da se raspusti skupština i nema druge opcije da se automatski izađe na izbore.

„Oni to mogu da urade zajedno sa nama, ovo je moja ponuda. Ja kažem da idemo na izbore kada opozicija hoće. Pomažemo opoziciji ako želi na izbore. Uvek smo spremni za izbore“, rekao je Kurti.

Odmah posle njegove izjave usledile su reakcije Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići odgovorio je premijeru Kurtiju da od jula prošle godine pozivaju i čekaju da raspusti skupštinu i što pre izađu na izbore.

„Od sutra su spremni potpisi DPK! Idemo odmah na izbore – ako imate hrabrosti i imate malo savesti za tešku situaciju u koju ste doveli zemlju“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Predsednik DSK je pozvao Kurtija da ponudi ostavku na mesto premijera, ako se predao.

„Dozvolite mi da to kažem jasno, glasno, ako se predao i izgleda da se predao, neka podnese ostavku, ali objasnite ljudima zašto ih ostavljate. DSK ne podnosi predlog za raspuštanje skupštine, ali je spreman za izbore od danas. Takođe je spreman za upravljanje nakon izbora“, rekao je Abdidžiku u izjavi za TV T7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari