Kurti: Grenelu važnije brzo postizanje sporazuma Beograd-Priština, nego njegov sadržaj 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je američkom ambasadoru Ričardu Grenelu važnije brzo postizanje sporazuma nego njegov sadržaj i da je ubeđen da postoji tajni sporazum srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, prema kojem bi Kosovo trebalo da se odrekne nekih opština.

On je u emisiji „Mišljenje“ na TV Kljan (Albanija) rekao da bi prema tom sporazumu Kosovo trebalo da se odrekne opština severno od reke Ibar, a Srbija bi takođe dobila dodatne srpske opštine južno od Ibra, preneo je portal Kosovo onlajn.

„U zamenu, Kosovo bi uzelo neka sela u Preševskoj dolini, ali ne i Bujanovac i Preševo“, rekao je Kurti.

„Oni su postigli sporazum, tajni sporazum je tajan. Da ga imam, pokazao bih ga. Ne mislim da je granica vaše mašte Enver Hodža. Dakle, postoje tajni sporazumi širom sveta“, naveo je Kurti.

Kako je dodao, treba da se razume da posrednici, kada putuju na relaciji Priština-Beograd, ponekad u šeširu nose priznanja a ponekad nose šešir posrednika.

„Kada je reč o ambasadoru Grenelu, on je došao kao posrednik i verujem da je trebalo da čuje i zvanični stav države Kosovo. Tačno je da sam bio u intenzivnoj komunikaciji s njim i Grenel je imao stav da Kosovo treba da ukine taksu, a Srbija treba da zaustavi kampanju protiv priznavanja, ali to nije spominjao posle posete Srbiji“, rekao je Kurti.

On je objasnio da je nastavio da komunicira s Grenelom na pozitivan i konstruktivan način, da je Grenel izaslanik kojeg je imenovao predsednik Tramp i da mu je bilo važnije brzo postizanje sporazuma nego njegov sadržaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari