Kurti iz Strazbura: Ne treba govoriti o ZSO, kada Srbi bojkotuju Skupštinu 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da njegova vlada ne želi da Osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je, kako prenosi Reporteri, iz Strazbura poručio da je pitanje ZSO u okviru tog sporazuma, a ne obrnuto.

On je dodao da Srbi na Kosovu imaju mnoga prava, kao manjina koja čini četiri odsto stanovništva, a postavio je i pitanje kako da traže više prava kada bojkotuju ono što sada imaju.

„Imamo 10 mesta rezervisanih za Srbe u parlamentu, srpski jezik je službeni, 10 od 38 opština ima srpsku većinu. U vladinu politiku u svim oblastima uložili smo napore da integrišemo Srbe. Kao društvo, kao vlada, moramo stalno da pominjemo koliko srpska manjina uživa na Kosovu, a čini četiri odsto stanovništva. A, da ne pominjem da bojkotuju tih 10 mesta u kosovskoj Skupštini. Kako da se traži više prava kada se bojkotuju sadašnja“, rekao je Kurti.

Izrazio je optimizam u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope u maju, rekavši da nikada nije bilo slučaja da Komitet ministara ignoriše odluku Parlamentarne skupštine i glasa protiv njene preporuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari